Гордана Илић Марковић представља МС у Бечу

Ажурирано пре 4 недеље 3 часа

У Бечу је пре два дана основано Друштва чланова Матице српске у Аустрији, за чијег председника је изабрана Гордани Илић Марковић, лектор и предавач на Институту

 за славистику Универзитета у Бечу, док ће секретар бити Зоран Алексић, иначе председник савеза Срба у Аустрији. Ово је, иначе, прво Друштво МС основано ван традиционалног српског простора – два постојећа делују, наиме, у Подгорици и Бањалуци.

Како је за „Дневник” изјавио председник наше најстарије научне и културне институције проф. др Драган Станић, Друштво чланова Матице српске у Аустрији имаће аутономан план активности, који ће, подразумева се, бити усклађен са концептом рада МС. „Од Друштва чланова МС у Аустрији очекујемо много, јер се сада не само отвара простор за тешњу сарадњу са представницима аустријске културе, него и за популаризацију српске културе и њену презентацију аустријској јавности”, наводи Станић.

На првој скупштини чланова МС у Аустрији о историјату и значају Матице српске говорили су, поред проф. Станића, секретар МС проф. др Ђорђе Ђурић и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, који је истакао да је „важно да се бечка Матица руководи визијама и идејама оснивача Матице српске, који су јединство својих чланова и српског народа видели као један од основних предуслова за складан и богат развој српског народа”.

Скупштини су, иначе, присуствовали и амбасадор Србије у Републици Аустрији Перо Јанковић, начелник Министарства спољних послова Аустрије за европске интеграције Стефан Шолц, управник послова МС Јелена Веселинов, заменик градоначелника Беча Јохан Гуденус и владика Епархије аустријско-швајцарске Андреј (Ћилерџић).

М. С.

 

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари