Приближити културне вредности студентима

Ажурирано пре 3 недеље 5 часова

У згради Ректората Универзитета у Новом Саду данас је утврђен Протокол о сарадњи ове високошколске институције и Галерије Матице српске,

а потписали су га ректор др Душан Николић и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС. По ректоровим речима, Универзитет и Галерија веома дуго и врло успешно сарађују у различитим пољима настојећи да студентима и запосленима омогуће да стичу нова знања мимо оних која су непосредно везана за УНС као научно образовну институцију. 

– Циљ нам је да наше младе колеге буду у прилици да прате актуелна збивања у области културе, и то смо чинили тако што смо студенте организовано водили на изложбе које приређује ГМС – указао је ректор Николић. – Галерија такође учествује и у реализацији неких практичних наставних активности на појединим институцијама које су у саставу Универзитета, а са друге стране, оне помажу Галерији у обављању њихових редовних делатности. Ова сарадња ће бити знатно успешнија након потписивања Протокола о сарадњи и проширена на неке активности које до сада нисмо имали, као што су изложбе које ће Галерија приређивати у згради Ректората и у неким другим просторима Универзитета. На тај начин ће бити направљен искорак ка нашој академској заједници, а културне вредности ће бити доступније наставницима и студентима.

Галерија МС већ сарађује појединачно са неким факултетима, Филозофским и Академијом уметности, али оно што је била основна идеја приликом потписивања протокола јесте обележавање у 2017. јубилеја, 170. година од њеног оснивања.

– Желели смо да све оно што баштинимо и вредости које промовишемо поделимо са Универзитетом – рекла је др Тијана Палковљевић Бугарски. – Будући да ће Галерија током прва четири месеца 2017. бити затворена за публику због реконструкције фасаде, планирано је да се у фебруару приреди изложба о Галерији у згради Ректората. У плану је и серија предавања “У четири ока са...”, у оквиру које би по један професор са Универзитета и један кустос или конзерватор из Галерије заједно држали предавања пред неком сликом из сталне поставке, а са циљем да укажемо на богатство колекције и различите могућности њене презентације кроз визуру различитих научних приступа. На тај начин бисмо заједно промовисали вредности наше националне уметности и показали колико је место и улога ГМС у Новом Саду велика и значајна.

Галерија ће, како је најављено, увести и бесплатан улазак за све студенте Универзитета у Новом Саду током 2017, а промотивна кампања биће и реализована путем плаката и флајера које ће сваки студент добити приликом уписа.

Н. П.
 

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари