Железничке станице у Минхену отворене након неколико сати

МИНХЕН: Две железничке станице, које су ноћас биле евакуисане у Минхену, након што је на Твитеру немачка полиција објавила да постоје наговештаји планираног терористичког напада, данас су

поново отворене за саобраћај након неколико часова, пошто је утврђено да за претњу не постоје докази.

Немачка је добила информацију од обавештајне службе друге државе да екстремистичка организације Исламска држва (ИС) планира да изведе напад у Минхену са чак до седам бомбаша самоубица, саопштили су данас немачки званичници на конференцији за новинаре, пренео је Ројетрс.Они нису навели од које државе су добили инфромације, али је немачка телевизија известила позивајући се на неименовани извор да су информације добијене од Француске.

"Верујем да је одлука била оправдана, јер сматрам да не можемо да сносимо непотребне ризике када се суочавамо са конкретним претњама, конкретним локалцијама и конкретним временом", изјавио је Баварски министар унутрашњих послова, Јоахим Херман на конфернцији за новинаре.
Немачки званичници потврдили су претходно да поседују информације о томе да је Исламска држава (ИС) планирала самоубилачке нападе у Минхену током дочека Нове године.

Полиција је због тога на Твитеру упозорила грађане да избегавају велика окупљања и главну железничку станицу, као и станиоцу у Пасингу.
Немачки медији пренели су да је полиција навела да има "конкретне дојаве", као и да потенцијални нападачи долазе из "исламистичког" окружења.
Упозорење је издато непосредо пред поноћ.

Упркос полицијским упозорењима, хиљаде људи је на улицама Минхена уз ватромет дочекало Нову годину.Пошто су евакуисане, обе те железницке станице биле су неколико сати затворене и искључене из саобраћаја.Немачка полиција је 17. новембра отказала фудбалски меч у Хановеру између Немачке и Холандије, тек неколико сати пред почетак утакмице, због страха од планираног бомбашког напада.

То је било свега четири дана после напада у Паризу, у којима је погинуло 130 људи.После отказивања, немачки владини званичници имали су проблема да пруже уверљиво објашњење за отказивање меча, рекавши само да је то била исправна одлука.У вези са тим, није било никаквог хапшења, нити је нађен било какав експлозив. 

Канцеларка Ангела Меркел одбацила је притиске да смањи прилив миграната у Немачку, што је, тврде критичари, омогућило Исламској држави да прокријумчари милитанте да би извели нападе у Европи.У настојању да умири те бриге, влада је најавила да ће од 1. јануара почети да важи нова процедура за тражиоце азила из Сирије, којима је досад тај статус готово аутоматски одобраван.   

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести