Вујовић: Приватни сектор мотор развоја, већа потрошња у 2016.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да ће главни мотор раста у 2016. години бити приватни сектор,

а раст потрошње ће први пут након годину дана реформи бити позитиван.

Он је, гостујући на Б92, рекао да ће, када је реч о јавном сектору, штедња бити настављена до краја 2017. године.

"Покушавали смо да правимо разлику између делова друштва који морају више да штеде, а то су они који се ослањају на буџет, попут јавног сектора, где су плате и пензије повећаване раније мимо могућности", рекао је Вујовић.

Вујовић је поновио да, гледајући макроекономски ниво, влада очекује да ће ове године бити забележен раст од 1,75 одсто, а могуће, како је рекао и два одсто.

"Приватни сектор ће на основу тога сигурно имати и већу новостворену вредност, профите и плате, биће главни мотор раста. Раст потрошње ће постати први пут позитиван после годину дана реформи", поручио је он.

Вујовић је навео да ће се ове године смањивати се сви дефицити - и централне и опште државе, и спољотрговински и платнобилансни.

Код фискалног дефицита, министар наводи да не очекује озбиљније проблеме, јер је Закон о буџету за ову годину рађен на основу конзервативне процене расхода и прихода.

"Очекујемо да ћемо са довољном маргином остварити разултате", рекао је он.

Говорећи о рационализацији јавног сектора, Вујовић је нагласио да је фонд за плате већ три одсто мањи, а остаје да се реши питање структуре и броја људи и додао да се многи погрешно фокусирају на смањивање броја.

Он је рекао да је било тешкоћа прве године, јер се ушли у договор с ММФ-ом, те да је било тешко направити функционалну анализу и открити "џепове неефикасности" у јавном сектору.

"Хоризонтална функционална анализа је завршена, а она нам указује да 40 одсто људи у јавном сектору ради у интерној администрацији, ту би могло да буде упола мање људи. У овој години ћемо имати анализе које ће нам показати који сектори, или делови апарата нису нужни, то су они где постоје радна места где је људима лепо а грађанима то ништа не доноси", рекао је он.

На опаску да се држава дуго бави анализама, министар одговара да се то ради свега годину дана, док већина земаља како је рекао то ради годинама.

Као пример наводи Пореску управу, која је, према његовим речима, најбројнија под капом Министарства финансија, и запошљава 60 одсто особља.      

"Анализе су већ започете, јуче смо имали преглед ситуације и очекујемо да ћемо имати детаљан снимак ситуације у свих 182 јединице по Србији, и Пореска ће предложиће рациоланизацију која ће узети у обзир суштинске послове управе, али и оне где су доношењем закона који нису централна одговорност Пореске управе њима наметнули администратицнве послове", рекао је он.

Говорећи о предузећима у реструкрутирању, он је рекао да је то питање "бити или не бити".

Подсећајући да је за седам од 17 предузећа која су под заштитом државе до 31. маја већ донето решење протеклих дана, он је рекао да су ти проблеми срж промене структуре привреде и односа људи према раду.

"Ти људи су "де факто" изгубили посао пре 10 или 15 година када су престали да производе, и на субвенцијама су државе, и сада је крајњи тренутак да се то реши", навео је он.

Упитан да ли евентуални парламентарни избори могу да поремете реформске планове Вујовић је указао да избори увек нуде позитивне и понекад не најбоље ствари за економске реформе.

"У нашим условима, не улазећи у политичке факторе, од избора, ако их буде, очекујем да појачају и избистре решеност на реформе. Очекујем позитиван ефекат избора", поручио је он.

Вујовић је казао да у предизборној кампањи очекује да ће мање енергије одлазити на усаглашавање реформи, а вероватно ће тај период предузећа у реструктуирању осетити као простор за подизање својих политичких притисака.

"Очекујем да ће елементи кохезије и жеље да се истраје бити јачи од елемената који успоравају и повећавају притиске", нагласио је он.
(Танјуг)

Могуће, али не и сигурно поскупљење струје од маја
Вујовић је оценио да ће цена струје вероватно да поскупи од маја ове године, уколико околности буду биле одговарајуће.      

"Претпостављам да ће струје поскупети, али дозволимо надлежним тела одлучују. Ако се нешто промени, па цене струје падну у другим земљама, ако падну и цене сировине и опреме, могуће је да постоји одступање од планова", рекао је Вујовић за Б92.

Говорећи о цени струје у контексту договора са ММФ-ом, Вујовић је рекао да је повећање цене струје предвиђено у оквиру плана за реструктурирање ЕПС-а.

"Прва иницијална промена је ступила на снагу 1 септембра прошле године, а ефекти се већ сада остварују. У ЕПС-у се реализује програм, а струја је само елемент", рекао је он.

Вујовић је навео да је могуће поскупљење у мају стара динамика коју је ЕПС имао пре 15 година - да се на крају грејне сезоне, кад трошкови грејања падну, решава питање цене.

Цена ће, како је рекао, зависити и од стања на тржишту, од цене енергената, инвестиционих потреба, сада и потреба реструктурирања ЕПС. "Циљ је да се да се смање технички губици и да се наплата повећа до 90-95 одсто", рекао је он.

На питање какве су обавезе државе према ММФ-у у овој години, он је рекао да се минимално мењају у односу на оно што је договорено 2015. години.

"Меморандум је прошле године предвидео кључне макроекономске и макрофискалне параметре и кључне параметре у реализацији структурних реформи. Принциоп је такав да оне мере које договоримо, постоје макроекономске и структурне, ако неке циљеве не остваримо, онда то постаје услов за следећу ревизију. Примера ради, ако смо добровољно рекли да ћемо нешто до краја децембра да урадимо, и то не урадимо, а разлози нам нису убедљиви, то ће у следећем кварталу постати обавезно", објаснио је министар.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести