Табаковић: Чинимо све да инвестирање буде предвидљиво

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је централна банка учинила све што је у њеној надлежности, и да ће

тако и наставити, како би инвестирање у било коју област било предвидљиво и исплативо.
"НБС ствара стабилне услове за инвестирање држећи инфлацију под контролом и релативну стабилност курса. Стабилан курс у високо евроизованој економији има много већи значај", рекла је Табаковић на представљању Извештаја о транзицији ЕБРД која је одржана у просторијама НБС.
Она је додала да је Србија у претходној години, упркос околностима, остварила раст од 0,8 одсто.

Осврћући се на извештај ЕБРД, Табаковић је казала да имајући у виду анализе, "наш задатак треба да буде да продубимо развој постојећих инвестиција и установимо нове механизме финансирања".
Она је казала да су у том смислу јаке инстутуције веома важне, односно кадровска структура и процедуре на којима оне почивају.
"Важно је да не буде значајно то да ли у некој институцији познајете човека, већ да познајете  правила која су довољно јасна и једноставна и која вам омогућавају улазак на тржиште Србије", ", рекла је гувернер НБС.

Јасне, једноставне процедуре, разумљиве и применљиве, важније су од познавања људи у институцијама, подвукла је Табаковић.
НБС ће давати и даље допринос томе, а потребни су и додатни напори које ћемо уложити за развој конкурентности и конкуренције, нагласила је.
 "За то се морамо борити", рекла је она и додала да су нам потребне и мале, средње и велике банке, и оне које се баве инвестиционим банкарством и подршком реалном сектору, као и клијенти који теже имају приступ средствима финансирања.

 НБС ће се трудити да убудуће пружи подршку сваком из овог дела финансијског трижишта, чинећи услове и пословање предвидивим и стабилним, који год учесник да је у питању, и понашајући се непристрасно, нагласила је Табаковић.
Она је истакла да је веома значајна финансијска подршка ЕБРД и да је то можда једна од најважнијих видова сарадње које Србија има, поред аранжмана са ММФ-ом, као и Светском банком.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести