Дачић: Референдума у Војводини неће бити

– Референдума у Војводини не може бити јер о томе треба да се донесе одлука – изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је новинарима у Београду рекао да они који то предлажу немају већину да донесу одлуку ни на нивоу месне заједнице или кућног савета. Дачић је то констатовао реагујући на предлог председника ЛСВ-а Ненада Чанка да се у Војводини распише референдум о одлуци Уставног суда Србије о укидању Статута Војводине, након што је председник Србије Томислав Николић поручио да је референдум у РС показао вољу народа.

Шеф српске дипломатије је, осврћући се на референдум у Републици Српској, указао на то да бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић сада говори о референдуму у РС, а његова странка је 1991. организовала референдум у Санyаку.

– Међународна заједница није лила сузе над тим референдумом као сада због РС – подсетио је Дачић.

Како је казао, „они су годинама били против Дејтонског споразума и тражили промену јер је превазиђен, а сада РС ођедном крши Дејтонски споразум”. Упитао је и шта је с осталим одлукама Уставног суда БиХ, наводећи пример да у Мостару годинама нема градоначелника због односа муслимана и Хрвата.

– Потребно је да се окренемо стабилности и дијалогу – закључио је Дачић.

С. Ст.

 

... ни на Косову

Коментаришући предлоге појединих странака с Косова о референдуму о спајању Косова и Албаније, Дачић је рекао да је добро што су се такви наводи појавили јер међународна заједница може да види да је Србија била у праву и да је суштина њихове политике било уједињење Косова и Албаније.

– Док им неко не намигне са Запада, референдум сигурно неће организовати – казао је Дачић. – Ми смо о томе говорили 20-30 година. Тамо не живе два народа него један народ, то нису Косовари него Албанци који живе на Косову, као што и Срби живе на Косову.

Он је додао да то показује да се прича о праву на самоопредељење Албанаца на Косову злоупотребљавала. Истиче да је албански народ кроз Албанију остварио право на самоопредељење, а да су на Косову Албанци национална мањина у оквиру Србије, која нема право на самоопредељење.

 


Стојшић: Опробан метод

Потпредседник Лиге социјалдемократа Војводине Ђорђе Стојшић одбацио је  наводе потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића да се у Војводини најављује референдум о одвајању од Србије.

Стојшић пита Дачића где је прочитао да се у Војводини најављује референдум о одвајању од Србије и зашто је о Војводини говорио с позиције министра спољних послова, када је Војводина део Србије. „Он тврди да су таквој пропаганди склони он и неколицина функционера који, када говоре о Војводини, кажу да је „Војводина аутономија у Србији, а не против Србије”, као да било ко тврди другачије па су они ту да бране. „То је опробан метод из Милошевићевог времена, да се Србија ’брани’ од нечега или некога ко је ни не напада”, сматра Стојшић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести