Формат Дејвис купа се мора мењати

Други тенисер света Новак Ђоковић тренутно је у Бограду, где је почео лагане припреме за 2017. годину. Наравно, много тога му пролази кроз главу,а тренутно га заокупља

 формат такмичења у Дејвис купу. Аргентина је  минулог викенда после правње драме победила у финалу Хрватску (3:2). Према његовим речима формат такмичења у Дејвис купу који, према његовим речима, није добар. Ђоковић сматра да је такмичење које је осмислио Двајт Дејвис давне 1900. године потребно мењати јер су најважнији догађаји смештени усред највећих напора на АТП туру.

- Тренутни формат Дејвис купа не функционише, посебно када је реч о најбољим тенисерима јер највећи мечеви, односно полуфинала и финала, долазе одмах после финала гренд слемова или Завршног Мастерса у Лондону. То захтева много енергије, психички и физички. Није најбоље решење да већ следећег викенда после турнира играте мечеве у три добијена сета. Погледајте  само колико врхунских тенисера одлучних при ставу да нешто није добро у оваквом формату Дејвис купа - рекао је Ђоковић.

Новак ће покушати да искористи јачину своје речи, пошто је од септембра председник Савета играча.
- Разговарао сам са другима и они деле моје мишљење, нарочито у погледу промена Дејвис купа које могу да се догоде на следећем састанку. То би било предлагање неутралног стадиона за финале, али тако да би могао да се уклони једини аспект који ми играчи ценимо – предност домаћег терена. Турнир би био игран две недеље, постојале би групе у којима би функционисао ’раунд робин’ систем (свако са сваким), а победници би ишли у нокаут фазу - истакао је Новак.

Он је навео да не очекује да ће одлука бити донета лако.
- Видећемо шта ће се догодити, али сигурно је да неће бити лако пронаћи решење јер ИТФ, АТП и организатори гренд слемова су три различите организације. Биће тешко пронаћи солуцију која ће одговарати свима. Волим да играм за своју земљу, али ће морати да се уведу радикалне промене како Дејвис куп не би изгубио своју драж - закључио је Ђоковић.

С. Р.

И „Лакост” жели Нолета?

Како преносе француски медији, још један светски гигант у производњи одеће жели да буде главни спонзор Новаку Ђоковићу, компанија „Лакост”. Ђоковићу следећег лета истиче уговор са јапанским „ Униклом” , па се највеће светске фирме боре за његов потпис.
Протеклих дана се спекулисало о лидеру у овом сегменту америчким „Најкијем”,  али се у игру укључују и најпознатији „алигатор”.
Годишњи приход ове фирме је око 500 милиона евра, од тенисера и тенисерки спонзорише Едуара Роже-Васелина, Федерика Делбониса, Пабла Куеваса, Николу Мауа, Жилијена Бенетоа, Доминику Цибулкову, Јелену Веснину, Кристину Мекхејл, Алберта Рамоса, Гиљерма Гарсија-Лопеса, Беноу Пера, Роберта Баутисту Агута, те турнире међу којима су Мастерс у Мајамију, Завршни мастерс у Лондону.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести