Маја заказује председничку трку, посланици нису на реду

Председник Владе Александар Вучић у понедељак ће, како је већ раније и најавио, саопштити одлуку да ли ће бити одржани ванредни парламентарни избори, потврдио је новинарима лидер СПС-а Ивица Дачић.

Како је оценио,  у Србији постоји политичка стабилност и да лично сматра да нема разлога за расписивањем парламентарних избора, али је и нагласио да  није на њему да доноси коначну одлуку, већ ће то учинити лидер напредњака. “У разговорима са премијером Вучићем дошли смо до заједничког закључка да дефинитивно у Србији постоји политичка стабилност и да јој нису потребни никакви нови парламентарни избори. Поред овако стабилне политичке ситуације и јединства свих странака у власти није потребно проверавати политичку стабилност на новим ванредним парламентарним изборима“, казао је Дачић. Како је рекао, најбољи доказ за политичку стабилност власти у Србији то што је Александар Вучић кандидат за председника Србије свих странака које учествују у власти.

На питање да ли је било сукоба између СПС-а и ЈС због различитих ставова о одржавању ванредних парламентарних избора, Дачић је рекао да није било никаквих сукоба и да то није било нешто око чега су те партије увтрђивале јединствен став. Подвлачи да је председник ЈС Драган Марковић Палма, сматрао да треба да се одрже ванредни парламентарни избори, јер су опозициони кандидати Вук Јеремић и Саша Јанковић више говорили о Влади и премијеру Александру Вучићу, а не о државним питањима.

Врло брзо након Дачићеве изјаве, руска  агенција Спутњик је са ознаком екслузивно објавила своја сазнања из врха владајуће коалиције, да ванредни парламентарни избори неће бити одржани у априлу, заједно са председничким. Лидер напредњака и будући кандидат за председника Србије Александар Вучић преломио је да ће бити стабилнија ситуација у држави уколико се одрже само избори за шефа државе. Претегло је и становиште да у време регионалних потреса, политичке кризе у Босни и Херцеговини, заоштреног стања на Косову и Метохији, не би било сврсисходно да се чак ни привремено прави вакуум у свим водећим државним институцијама.

Спутњик истиче да ће Вучић своју одлуку саопштити  јавности највероватније у понедељак, као и политичким партнерима и ривалима. Подсећају да је владајућа коалиција протеклих дана била подељена око тога да ли би требало да се и ове године, истовремено са председничким, одрже и избори за републички парламент. За ту опцију били су Јединствена Србија Драгана Марковића Палме, Кркобабићев ПУПС и Карићев Покрет Снага Србије. Они су чак и јавно апеловали на Вучића да утиче на расписивање и парламентарних избора. Наводно, и део СНС заговарао је ту опцију.

По тумачењу овог руског медија, уколико Вучић победи на председничким изборима, који ће бити расписани ове седмице, он би обављао функцију премијера, а министри би радили у пуном капацитету, док први човек напредњака званично не преузме председничку фотељу. Тада би актуелна Влада практично пала, а Вучић би, у случају победе, поверио мандат некоме за састављање новог министарског кабинета, кога би бирао исти овај сазив скупштине.

У сусрет таквом расплету за среду је заказана прва седница пролећног заседања парламента, које траје наредних 90 радних дана, односно да краја маја, када истиче и мандат актуелном шефу државе Томиславу Николићу. Одлуку о расписивању председничких избора доноси председница Скупштине Маја Гојковић, а петогодишњи мандат новом шефу државе почиње даном полагања заклетве пред народним посланицима. Николић је то учинио 31. маја 2012. године. Мандати посланика Скупштине Србије су потврђени 3. јуна 2016. чиме је конституисан нови сазив парламента. Тада су парламентарци положили заклетву и почели свој  четворогодишњи мандат.

Функционер Српске напредне странке и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће народ на предстојећим председничким изборима одлучивати о томе да ли земља иде напред у реформе или се враћа у прошлост и време када су тајкуни управљали земљом. “Сви досовски кандидати су исти“, рекао је Стефановић за кандидате опозиције и додао да будући опозициони председнички кандидати Вук Јеремић и Саша Јанковић не нуде политичке програме, док СНС нуди људима бољу будућност коју ће обезбедити својим радом.

Покрет ЂБ оценио је јуче да би расписивање избора у време Ускрса или за 1. мај, била “манипулација и очигледно ометање грађана да искористе своје бирачко право“, те су упозорили премијера Вучића  да не расписује изборе за дан празника. По њиховим речима “ тема ових избора је референдум за и против Вучића ”, а за победу, како су израчунали потребна је велика мотивисаност и излазност опозиционих гласача.  ЂБ је јуче поново затражио да Вучић поднесе оставку на место председника Владе и да распише ванредне парламентарне изборе и први круг председничких избора за 23.април.

Светлана Станковић

 

Изборни датум до петка

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић требало би до петка, 3. марта да распише изборе за председника Србије. Закон о избору председника Републике предвиђа да председнички избори морају да се распишу 90 дана пре истека мандата председника, тако да се окончају у наредних 60 дана. Од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 ни више од 60 дана.

Председник Републике бира се на непосредним изборима, тајним гласањем. Кандидовање се врши подношењем предлога кандидата Републичкој изборној комисији, најкасније 20 дана пре дана избора.

Уз предлог кандидата, сваки подносилац је дужан да достави и законом прописану документацију, као и најмање 10.000 судски оверених изјава бирача да својим потписом подржавају предложеног кандидата.

РИК утврђује листу кандидата најкасније 15 дана пре избора и објављује је у “Службеном гласнику Републике Србије”. Редни број који ће кандидати имати на гласачком листићу утврђује се жребом на седници РИК-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести