Навијачи Партизана нису за Милета Јовичића

Управни одбор ФК Партизан кандидовао је Милета Јовичића за председника клуба.Овакав исход вишенедељних преговора и договора унутар клуба за неке је био очекиван, док за неке и није.

Помишљало се да би већина чланова Управног одбора могла стати уз другог кандидата, бизнисмена  Зорана Поповића. Уз то, Јовичића као дугогодишњег члана највишег органа клуба није препоручивало ни тешко, по неким проценама и драматично  финансијско стање црно-беле фудбалске куће (дуг од око 13 милиона евра), јер и сам као члан  руководећег тима, по логици ствари, сноси део одговорности за то.

Наравно, тек дубља анализа би могла показати колико је такво стање последица објективних околности, а колико су јој кумовали руководећи људи клуба, својим чињењем и нечињењем.

Ако је судити по транспарентима на последњој овојесењој Партизановој првенственој утакмици, ни навијачи, бар они најватренији,  не би волели Јовичића за првог човека клуба. На поменутој утакмици, на огромном транспаренту писало је:“Бјековићу, Јовичићу, Нађу, за клуб дали много ви сте, али клуб способни да водите нисте!“ Ова група навијача очигледно је против  кандидатуре свих других осим њиховог кандидата, а то би ваљда требало да буде једини неспоменути на овом транспаренту - Зоран Поповић.

Није далеко од памети да овакву поруку нису смислили сами навијачи, већ да су напросто инструментализовани од неког да напишу то што су написали. Све је то, коначно, уобичајени декор свих наших избора, па и ових у фудбалским клубовима. Буде ли здраве памети, о исходу избора у црно-белој фудбалској кући неће одлучивати ни страначке подршке, ни инструментализовани навијачи, већ идеје и програми кандидата за челно место у трофејном клубу. Партизан потресају штрајкови запослених и играча због неисплаћених зарада, дугови се гомилају, са берићетном продајом играча све теже иде пошто су они најбољи већ распродати, посета утакмицама, упркос релативно добрих резултата тима, све је мања, спонзорска подршка такође. На новом првом човеку клуба је да  пронађе излаз из овакве ситуације, да омогући нормално функционисање клуба, редовне исплате играчима, тренерима и запосленим у Радној заједници, да отвори перспективу за продор, ако не у европски фудбалски врх, онда бар  у групу осредњих европских тимова. Коначно, и да нађе начин како да се клуб ратосиља тешког терета великог дуга.

До 25. децембра кад се бира ново клупско руководство још има времена  за нове кандидатуре. Али, да ли ће  неко од кандидата понудити и убедљив програм за  извлачење клуба из тешких невоља, остаје да се види. Без њих избори ће се претворити само у континуитет даљег посртања и преливања из шупљег у празно.

И. Лазаревић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести