Одборничка клацкалица по војвођанским општинама претеже ка СНС-у

Након Титела, Житишта и Беочина, 28. јанаура и Ириг наћи ће се на листи локалних самоуправа у којима ће, како се најављује, Српска напредна странка преузети од

Демократске странке управљање општином, након што је оформљена већина за смену актуелног председника иришке општине Владимира Петровића.

ДС је од 2012, када је држао власт у готово 40 општина, од укупно 45;  сада у Војводини заступљен у далеко мање локалних самоуправа, а након формирања коалиције СПС–СНС-а на републичком нивоу 2012, али и уласком СВМ-а у актуелну републичку власт, демократе су искључене из многих локалних самоуправа па су напредњаци тренутно на власти у 30 војвођанских општина и свим већим градовима у покрајини.

СНС је на власти у Новом Саду, Бачу, Бачкој Паланци, Беочину, Бечеју, Врбасу, Темерину, Тителу, Сомбору, Кули, Оyацима, Суботици, Бачкој Тополи, Малом Иђошу, Кикинди, Зрењанину, Житишту, Новом Бечеју, Сечњу, Панчеву, Алибунару, Вршцу, Пландишту, Сремској Митровици, Пећинцима, Руми, Старој Пазови, Шиду и Опову.

Демократе учествују у локалној власти у Ади, Алибунару, Апатину, Бачкој Тополи, Бачком Петровцу, Белој Цркви, Чоки, Инђији, Иригу, Ковачици, Ковину, Новој Црњи, Опову, Панчеву, Пландишту, Сенти, Сремским Карловцима.

Потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке Дамир Зобеница истиче да у све више општина та странка долази на власт „захваљујући добром раду републичког премијера Александра Вучића те да су резултати рада председника Владе Србије добар показатељ да се тако може радити и на локалном нивоу“, док је за функционера ДС-а и покрајинског секретара за локалну самоуправу и међурегионалну сарадњу Бранислава Бугарског прекомпоновање власти по војвођанским општинама „акт политичког насиља“.

Коментаришући опаску да су се већине у општинама формирале на веома сличан начин од 2008. године, када је установљена коалиција Демократске странке тадашњег председника Бориса Тадића и Социјалистичке партије Србије на републичком нивоу па су ти односи пресликани и на локални ниво, Бугарски истиче да се те две ситуације не могу поредити јер је политички амбијент био другачији.

– Опозиција републичкој власти је данас изложена страховитој медијској и политичкој репресији, одборницима се прети, што физички, што хапшењима. Политички систем је на најпримитивнијем нивоу, и то заслугом СНС-а – каже Бугарски за „Дневник“, и додаје да се прави однос снага стиче на изборима, а они су 2012. године показали да су „грађани изразили недвосмислен став и очекивање о томе ко треба да води општине у којима живе“.

Он истиче да ће 2016. године, када се у највећем броју градова и општина буду одржавали избори у редовном термину, бити познат прави однос снага, али уколико, како каже, изборна кампања буде одржана у демократском амбијенту, „и да се кандидати неће крити под Вучићевим скутима, већ да пусте бираче да процене њихове квалитете“.

Дамир Зобеница пак наводи да је ДС, који сада критикује ситуацију у великом броју општина где је остао без власти, заправо суочен с последицама сопствених правила.

–  Све за шта оптужују нас – и за аномалије у изборном систему – у ствари су сами одговорни јер су сами утврдили таква правила понашања и догађаје у претходном мандату. А један од разлога што се све више одборника приклања СНС-у јесте и тај што покрајинска власт, којом руководи управо ДС, није урадила ништа за те локалне самоуправе – напомиње Зобеница.

Ту опаску Бугарски је негирао, наводећи да је Покрајински секретаријат за локалну самоуправу, на чијем је челу, финансирао бројне пројекте градова и општина, не правећи дискриминацију по питању која је политичка опција на власти у тим местима, те да очекује да ће грађани бити ти који ће вредновати шта је ко говорио и урадио на следећим локалним изборима.

Александар Савановић

 

У Нерадину у 7 ујутру...

Потпредседник ИО СНС-а Зобеница каже за „Дневник“ да ДС, који држи лекције о политичком бонтону, ни сам га не поштује, наводећи да је након иницијативе СНС-а с потписима 12 одборника за сазивање ванредне седнице општинског парламента у Иригу, одлучено да седница буде одржана 28. јануара, али у Нерадину, одакле је актуелни председник општине Владимир Петровић, чију смену на тој седници траже напредњаци.

– Скупштина је заказана на невероватном месту и у невероватно време: у Нерадину, у 7 сати ујутру. Чињеница је да нас ДС непрестано изненађује својим понашањем, али увек се нађе нешто ново због чега сви остајемо у шоку. Очигледно се председник општине не мири са чињеницом да постоји већина за његову смену и сазивањем седнице ван просторија Скупштине Ирига покушава да изазове непријатну ситуацију – рекао је Зобеница, уз опаску да ће одборници СНС-а присуствовати седници чије су сазивање тражили и да неће одговарати на провокације.

Он је још нагласио да се седнице општинског парламента заказују ван скупштинске зграде једино у ванредним ситуацијама.

– Не видим што је то демократама ванредно да губе власт на локалу, када је последњих неколико месеци у Војводини то постала уобичајена ситуација – закључио је Дамир Зобеница.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести