Протеини као лего коцке у телу

Малишани из вртића „Бубамара” на Клиси су кроз забавне и креативне радионице учили о правилима здраве исхране и како да сами припреме једноставне, а здраве и укусне

оброке. На тај начин завршена је кампања поводом октобра – Месеца здраве исхране, коју Институт за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) спроводи у сарадњи с Градском управом за здравство и Гастрономском асоцијацијом студената ПМФ-а, а обележен је и Светски дан кувања с децом (8. новембар).

– Заједно покушавамо да научимо малишане како да остану здрави, да их научимо шта је то правилна исхрана, али и да их охрабримо да створе навику да сами себи припремају храну, нарочито када буду мало старији – каже специјалисткиња хигијене с ИЗЈЗВ-а др Милка Поповић. – Ипак, они већ имају одређена знања јер се с њима много ради у оквиру превентивних активности у Предшколској установи. Трудимо се да те навике које стекну у најмлађем периоду задрже што дуже, као и да родитељи обрате пажњу на дечју исхрану, да се што више укључе у припрему дечјег оброка и да не препуштају то улици и оближњим пекарама. Настојимо и да развијамо самосталност деце да сама одлуче шта ће купити за ужину јер, често када добију новац од родитеља, бака или дека, искористе то за куповину брзе хране. Желимо да здрави избори постану лакши и доступни.

Смањење порција још један је исход којем теже организатори акције, имајући у виду да је гојазност, како је упозорила др Поповић, један од доминантних проблема у нашој средини.

– Срећа па у нашим вртићима постоји организована друштвена исхрана, која је у Предшколској установи врло контролисана и планирана. У основним школама већ имамо различитих ситуација јер свака установа организује исхрану понаособ – објашњава др Поповић.

Осим креативних радионица, пажњу деце, али и одраслих,  у „Бубамари” највише је привукао изложбени сто који су припремили студенти гастрономије, а на којем су се могли видети јежићи од крушака и грожђа, мишеви од сира и разнобојни залогајчићи.

По речима Бранке Малетић, рад с децом није тежак и веома је интересантан. Они су „бубамарама” на располагање  ставили разно воће, паприке, парадајз, краставце, а у понуди је било и сирева, различитих намаза и саламе, од чега је требало да они сами, на основу претходно наученог с др Милком Поповић, направе своје комбинације. Тако су се малишани пре свега фокусирали на протеине, за које су научили да их највише има у јајима, месу и млеку, а који представљају „лего коцкице којима градимо своје тело”.

Д. Ристић

 

Декорисан сто за апетит

– Лепше декорисаном дечјом храном на изложбеном столу желели смо да инспиршемо дечаке и девојчице да добију нове и занимљиве идеје – рекао је студент гастрономије Горан Гашпаровски, коме то није први пут да учествује у сличним дешавањима. – С малишанима пре свега причамо о значају здраве хране и о томе да би више требало да једу поврће и воће у односу на месо и брзу храну.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести