Трећа такси тарифа отерала муштерије

Ажурирано пре 2 године 18 недеља

Минимална прописана цена такси превоза, коју је крајем прошле године одредио Град, изгледа да је превисока за Новосађане. Како смо сазнали у разговору са суграђанима, такси користе само у хитним ситуацијама, јер за свакодневну вожњу немају новца.

Суграђанка Ивана Јовић каже да ју је највише изненадила ноћна тарифа.

- Такси је сада постао луксуз. Пре увођења ноћне тарифе, за релацију од Новог насеља до центра града плаћала сам највише 400 динара, а сада ме кошта 650 динара. Ако тој цифри додам још 650 за повратак кући то значи да за један излазак у град на такси морам да потрошим 1.300 динара што је превише - каже Јовићева.

Директор Црвеног таксија Миодраг Грандић рекао је за “Дневник” да се у последњих недељу дана због кише обим посла незнатно повећао, али да је број позива мали. По речима Грандића на то је највише утицала цена такси превоза током протеклих празника, јер су суграђани километар морали да плаћају 98 динара, што је за њихове истањене новчанике много.

- Након празника, када смо били приморани да километар наплаћујемо по 98 динара, број вожњи драстично је опао. Новосађани су почели да бојкотују превоз таксијем, јер су револтирани празнични ценама - објашњава Грандић.

- Таксисти јесу тражили од Града да се одреди минимална цена, испод које се не може ићи, јер смо морали да се заштитимо од конкуренције. Грађани су прихвалтили цену превоза  у првој тарифи, па чак и ноћну тарифу, која се наплаћује 66 динара по километру, али празнична тарифа је прескупа.

Грандић каже да се трећа тарифа, која постоји само у Новом Саду мора укинути и да су је одредили људи, који немају никаквих знања о функционисању такси превоза.

- За трећу тарифу нашли су оправдање у Закону о раду, где стоји да се рад током празника мора дупло наплатити. У нашем случају то су морали да рачунају кроз зараду, а не бруто цену. Наши трошкови су свакодневно, па и празником исти, што значи да је само део који се тиче зараде требао да буде повећан за 100 одсто. Када се тако израчуна долазимо до цифре од 66 динара по километру, што значи да би друга тарифа требала бити празнична - истиче Грандић.

Наташа Радман

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари

Podbarac

... Grandicu problem je u broju taxista a ne u trecoj tarifi !!! A sto se cena tice one bi trebalo da izgledaju ovako :

STUDIA O TAXI TARIFI - URADIO ZORAN GRANIC TEL.064 150 1500
27.MART 2013

TAXI TARIFA
Tarifa A
GRADSKA ZONA od 7-19 cas.
START 2eur za 250 m, 0,10eur na 163,93 m ili svake 14,12sek.
Kilometar 0,61 eur
Cekanje 1 sat 25,50 eur

Tarifa B
VANGRADSKA ZONA od 7 - 19 cas.
GRADSKA ZONA od 19 - 7 cas.
Kao NEDELJOM I PRAZNIKOM (DAN I NOC)
START 2 eur za 150 m, 0,10 eur na 97,09 m ili svake 14,12 sek
Kilometar 1,03 eur
Cekanje 1 sat 25,50 eur

Tarifa C
VANGRADSKA ZONA
Od 19 – 7, kao nedeljom I praznikom (dan I noc)
U vangradskoj zoni I van te zone bilo koji dan I vreme
START 2 eur za 125 m, 0,10 eur na 81,97 m ili svake 14,12 sek
Kilometar 1,22 eur
Cekanje 1 sat 25,50 eur
DODATAK
4 OSOBE PLUS DETE 2,60 ZIVOTINJE 0,60 PRTLJAG 0,90 Z.STANICA 0,70