Бановина зове Немањину 11

Покрајинска влада поновила је позив Влади Србије за одржавање заједничке седнице. На њој би требало да се разматрају, како је то саопштено јуче након седнице војвођанске владе којој је председавао Бојан Пајтић,

„актуелна питања која оптерећују рад Покрајинске владе”.

Како се истиче, на дневном реду заједничке седнице нашло би се, између осталог, питање финансирања Покрајине и, осим самог закона о финансирању, било би речи о фискалној стратегији, изменама Закона о преносу надлежности, питању модела програмског буyета, Развојном фонду Војводине, којем су оснивачи и АПВ и Република Србија, о Агенцији за осигурање депозита, изградњи тунела кроз Фрушку гору, изградњи „Жежељевог” моста и другим горућим питањима у различитим областима, за чије решавање је неопходан заједнички рад и сарадња. 

Нови позив упућен је након три недеље, пошто на претходну иницијативу нису добили одговор из Немањине 11, седишта Републичке владе у Београду.

Први позив Покрајинске владе након њене реконструкције изазвао је полемику између функционера Српске напредне странке, која је опозиција на покрајинском нивоу, и владајуће Демократске странке.

Тако је потпредседник СНС-а Игор Мировић изјавио за „Дневник” да је предлог војвођанске владе „маркетиншки потез и провокација ДС-а”, и додао да није оптимиста у погледу успеха заједничке седнице.

– Демократска странка је инструментализовала Покрајинску владу, идентификује се с њом па је немогуће раздвојити професионално деловање Владе од политичких флоскула и парола. А то може да доведе до неуспеха састанка – рекао је Мировић.

Он је тада рекао да сумња у икакве резултате састанка „због потпуне затворености и себичности Покрајинске владе”, и додао да та влада има „одређени програм деловања, у којем свакодневно напада Владу Србије”.

– Критикују Републичку владу, а овамо би да седну с њом и да сарађују. То је, рекао бих, некакав изопачени политички игроказ – истакао је раније Мировић, подсетивши на недавни иступ покрајинског секретара за финансије Зорана Радомана, који је на конференцији за новинаре критиковао економске мере Владе Србије.

На ту прозивку огласио се покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски (ДС) нагласивши да „свуда у свету владе држава сарађују с владама својих региона, што у Србији није случај”.

– Када Игор Мировић то назива маркетингом и провокацијом, ја се питам да ли живимо у истој држави. Да ли је то нормално? – запитао се Бугарски.

Он је као пример лоше сарадње двеју влада навео пројекат за изградњу тунела кроз Фрушку гору, о којем је Покрајинска влада започела разговоре пре две године.

– Тај пројекат је важан за грађане Ирига, и за животну средину, и за Фрушку гору. Пре две године смо почели да о томе разговарамо с Верицом Калановић, пре годину смо поново почели раговоре с Игором Мировићем и – ништа се није десило – навео је Бугарски, и додао да је то само један од разлога зашто је састанак Покрајинске и Републичке владе веома важан.

Он је истакао обавезу заједничког рада на новом закону о надлежностима и закону о финансирању Војводине, и навео да сваке године Република ускрати Покрајини у просеку по око 20 милијарди динара.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести