Богосављевић: Рејтинг владе и СНС стабилан, кључ-поверење

Рејтинг Владе Србије и премијера Александра Вучића није се променио ни после најављених економских мера, па тако владајућа странка и њен лидер имају подршку око 55 одсто опредељених бирача, рекао је директор

"Ипсос стратеџик маркетинга" Срђан Богосављевић.
Наиме, између последња два истраживања Ипсоса, августовског и септембарског, премијер је представио пакет економских мера, које између осталог предвиђају смањење дела пензија и плата у јавном сектору, али резултати тих мерења показују да нема озбиљнијих промена у рејтинзима.
Богосављевић у изјави Танјугу оцењује да влада, предвођена СНС, има могућност да настави са мерама и то без бојазни да ће доћи до озбиљне ерозије њеног рејтинга.

Он, наиме, сматра да су економске мере прилично добро најављене и на неки начин "исцрпљене" још пре два месеца када се говорило да ће смањења ићи до 20 одсто, па се сада испоставило да ће оно бити мање.
Истичући да се, што се тиче рејтинга владајућих личности и странака, тренутно не региструје никакав пад, Богосављевић наводи да га искуство учи да би, ако се ништа друго не буде дешавало, до могућег пада рејтинга могло доћи тек када се те мере материјализују.

"Биће неких реакција кад људи погледају своје коверте, па виде да су добили мање, али у овом тренутку је рејтинг владе, премијера Вучића, СНС и других странака из владајуће коалиције, веома висок и имају чак и резерву да могу да спроведу неке болне резове", истакао је Богосављевић.
Говорећи о рејтингу странака на власти, Богосављевић је истакао да у међуизборним периодима увек пада број опредељених, али да међу онима који су опредељени напредњаци имају више од 55 одсто подршке.

У том контексту, Богосављевић је истакао и да је Вучић убедљиво изнад свих осталих када се постави питање "Ком политичару највише верујете", а те подршке је много више него што су је икада имали Борис Тадић или Томислав Николић.
Узроке тако високог рејтинга напредњака Богосављевић види у поверењу које су странка и њен лидер стекли у периоду када су промовисали шта желе пред изборе 2012. године, а то је између осталог борба против корупције.

"Они су, потом, симболички веома ефектно показали да су то озбиљно мислили - ушли су у обрачун са корупцијом тако што су ударили на најпознатија имена. На дуги рок ћемо још видети колико успешно ће се то завршити, али у овом тренутку то делује да је успешно и да је једно обећање испуњено", рекао је Богосављевић.
На висок рејтинг напредњака, додаје, утичу и слаба опозиција, али и обећања о Косову и ЕУ која су испунили, чиме су у великој мери "збунили" бираче који их не воле и који "имају неки историјски отпор према њима".

Најзад, истакао је Богосављевић, још се успешно иде са најавама - мере се не појављују тајно, већ се објашњава зашто су потребне.
"Цела прича је прича о поверењу. Поверење је јако важно и, ако једном речју треба да се објасни успех, то је што је поверење стечено и не губи се. Нема још ничега за шта би бирачи могли да кажу - чекај, немам разлога да им верујем", оценио је Богосављевић.

Он је додао да би на пад рејтинга могли да утичу објективни неуспеси на дуги рок, који се за сада не виде, као и ако нешто од конкретних обећања и најава не буде испуњено.
"По ономе што се до сада дешавало, показује се да је поверење кључ успеха Српске напредне странке и Александра Вучића на њеном челу", закључио је Богосављевић.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести