Брнабић: Добра вест, блиске везе Вучића и Орбана даће резултат

ЛУКСЕМБУРГ: Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да је јако добра вест за Србију што је бивши мађарски министар правде Ласло Трочањи предложен за комесара за проширење јер долази из земље које снажно заговара агенду проширења, посебно према нашој земљи.
ana brnabic/Tanjug/Kabinet predsednice VS/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Кабинет председнице ВС/Слободан Миљевић

Брнабић је у изјави за ТВ Прва изразила наду да ће Европски парламент потврдити његову номинацију.

"Онда ћемо сви заједно моћи да видимо да ће нам пријатељске везе премијера Мађарске Виктора Орбана и председника (Александра) Вучића и све што је председник Вучић урадио у прошлости за те добре везе, дати добар резултат", рекла је Брнабић.

Брнабић је, ипак, истакла да треба сачекати да Трочањијева номинација буде потврђена у ЕП.

"За саму номинацију рекла бих да је то јако добра вест за Србију, али и добра вест за остале земље Западног Балкана јер је Мађарска једна од земаља која снажно заговара агенду проширења, посебно према Србији", навела је Брнабић.

Она је нагласила да је Мађарска пријатељ Србије.

"Разумем да европски комесари не представљају Мађарску или било коју земљу из које долазе, већ ЕУ, али је немогуће да те блиске везе не дају неки конткретан резултат за Србију", рекла је Брнабић.

На питање да ли ће Србија позвати ОЕБС да посматра изборе, Брнабић је рекла да их је Србија већ позвала и да сарађује са ОЕБС-ом, односно ОДИХР-ом, од 2017. године.

Она је додала да део опозиције, који најављује бојкот избора, само тражи изговор јер зна да ће резултат по њих бити катастрофалан.

Брнабић, која је боравила у посети Луксембургу, каже да се из те земље враћа са великом подршком за даље европске интеграције и подстрецима за будућу економску сарадњу две земље, пре свега у области образовања, науке, истраживања и развоја информационих технологија.

"Одлична посета, велика подршка Србија и драго ми је да смо тако успешно прошли", поручила је Брнабић.

Упитана да прокоментарише вечеру с премијером Луксембурга, којој су присуствовали и њихови партнери, у контексту важности тог догађаја уочи Параде поноса у Србији, Брнабић је рекла да су, као и у сваком другом послу тако и у политици, важни приватни контакти, међусобно поштовање и пријатељство.

"То пријатељство на личном плану помаже блискости две земље. Нама је Луксембург јако добар партнер и мислим да то само може да помогне Србији. Ја свакако Србји стављам на располагање, и увек јесам, своје личне, пријатељске и професионалне везе и знање", рекла је Брнабић.

Упитана да ли ће присуствовати Паради поноса, премијерка је рекла да хоће, уколико буде у Београду.

"Као и сваке године откако сам у Влади Србије, откако сам постала министарка за државну управу и локалну самоуправу. У овом тренутку верујем да сам у Београду и да ћу ићи", поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести