Бушати: Инциденти не доприносе сарадњи Србије и Албаније

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати оценио је данас да су догађаји пре, током и после фудбалске утакмице Србија-Албанија унели нездраву климу у билатералне односе, што не иде у прилог доброј сарадњи две земље.

"Верујем да нико не може да има користи од насиља, провокација, инцидената", рекао је Бушати за Танјуг.
"Овај регион је пуно стадао од ратова, етничких чишћења, обостраних оптужби. Више смо него одлучни да отворимо ново поглавље сарадње са Србијом и другим земљама региона", нагласио је шеф албанске дипломатије у сусрет састанку премијера Србије и Албаније у новембру.
Он је рекао да је чланство у ЕУ заједнички чинилац за све земље у региону, због чега, како је нагласио, више жели да прича о будућности не, а не о прошлости.
Ипак, позвао је српску Владу да све одговорне - на стадиону и изван њега - изведе пред лице правде.   

Како је додао, његова земља је спремна за сарадњу са Србијом и другим земљама.
"Састанак између два премијера је, ван сваке сумње, позитиван корак, поšто дијалог на високом нивоу ствара чврсте темеље за билатералну сарадњу у многим областима. Има неколико договора која треба завршити и који ће подстаћи билатералну сарадњу", истакао је шеф албанске дипломатије.
Оцењујући односе две земље у последњих 20 година, албански министар указује да је сусрет двојице премијера први сусрет у историји односа између две државе.

"Као такав, он сам по себи представља ново поглавље или нови почетак, у чијем фокусу ће бити оно што две земље треба да ураде у будуцности у корист билатералне сарадње, мира и демократске стабилности у региону".
Како је додао, контекст у којем се састанак одвија - после берлинске конференције о Западном Балкану - сведочи о важности коју две земље придају процесу приблиžавања региона ЕУ преко економских и инфраструктурних пројеката.
Бушати сматра да су односи Тиране и Београда веома важни у контексту јачања регионалне сарадње и перпсективе европских интеграција, те да у том смислу и сваки напредак и конкретизација односа измеду Београда и Приштине иде томе у прилог.

 "Косово је сада регионална, европска и међународна реалност, која не дели Србију од Албаније, а јоš мање дели Србију од Запада и њене европске будуцности", додао је он.
Упитан да прокоментарише односе Албаније и Косова, имајући у виду да Тирана подржава независност Косова, а да, с друге стране, ниједна политичка партија у Албанији се званично не залаžе за тзв. "велику Албанију", Бушати каже:
"Однос Албаније и Косова је условљен однос једног народа, исте крви, језика и других заједничких атрибута, који, као такав, представља скуп фактора који је опредељујући да за нас Косово буде стратешки савезник".

Говорећи о трговинској сарадњи између две земље, Бушати каже да постоји позитивна традиција која се наставља, али да има много области у којима сарадња може бити далеко већа - од образовање, културе, науке до спорта.
Упитан како види регион у наредних десет година, Бушати подсећа да су и Србија и Албанија земље кандидати за ЕУ, с тим што је Србија добила зелено светло за почетак преговора о чланству, али још није почела тај процес.
"Албанија је добила статус земље кандидата за ЕУ и ради на томе да добије датум за почетак преговора. Надам се и žелим да после десет година не само наšе земље, већ све земље региона буду у ЕУ".

Како је додао, Балкану је потребна Европа у истој мери колико и Европи Балкан.
На чињеницу да је историја често раздвајала два народа, али и спајала, Бушати каже:
"Европска породица, у коју се сви надамо да ћемо ући, учи нас да дрžаве, независно од старих и нових проблема, морају гледати у европску будућност, којој једног дана желе да допринесу као чланице Уније."

"Европска перспектива ће повећати сличности између две земље и уверен сам да ће умањити постојеће разлике", истакао је Бушати.
Он је додао да постоји много идеја за заједничке инфраструктурне пројекте на регионалном нивоу.
"Ваžно је да радимо на њиховој реализацији, као сто је учињено на берлинској конференцији  28. аугуста. Данаšњи састанак у Београду, инициран од Европске комисије, има за циљ продубљивање процеса који је започет у Берлину", закључио је Бушати.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести