Циљ враћања Шешеља у Хаг је дестабилизација Србије и рушење премијера

Жалбено веће Хашког трибунала затражило је од претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС-а Војислава Шешеља и наложи му да се врати у

притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, а лидер радикала поручује да се неће добровољно вратити.

Жалбено веће, такође, позива претресно веће да што је пре могуће, након што се Шешељ врати у притворску јединицу, пружи странама, Србији и Холандији, могућност да буду саслушане у складу с Правилом 65 Б. Од претресног већа се тражи и да након тога спроведе нову процену услова за Шешељево могуће поновно привремено ослобађање, наводи се у саопштењу. Жалбено веће, на крају, налаже да услови Наредбе о привременом пуштању на слободу остану на снази док не буде донета наредба судског већа којом се укида Шешељево привремено ослобађање у складу са садашњом одлуком.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је жалбено веће да усвоји његову жалбу на одлуку судског већа о привременом ослобађању Шешеља и одбаци његов захтев да жалба Тужилаштва не буде прихваћена. „Шешељ није поткрепио доказима тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима”, наводи се у поднеску који је Брамерц упутио жалбеном већу. Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску. У такве активности убројане су Шешељеве изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, што је изјављивао у више наврата, претње особама које сарађују с Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве за жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге његовог привременог ослобађања због здравственог стања. Првостепено веће је пустило Шешеља на привремену слободу у новембру прошле године. Он је оптужен за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Премијер Александар Вучић рекао је да ће се Влада Србије наредних дана изјаснити поводом захтева жалбеног већа. Он је навео да је очигледно да његов говор 24. марта поводом 16. годишњице НАТО агресије није наишао на симпатије у свету.

– Не желим да мењам ни своје срце, ни свој ум, ни свој образ. Хоћу да те, који такве одлуке мисле да доносе, упозорим на то да мој понос и мој морал, као и стабилност Србије, немају цену – рекао је Вучић на питање о одлуци Трибунала. – Господин Шешељ има право да мења своју политику и свој однос, има право да се понаша одговорно и неодговорно, то је његова ствар. Ја не мислим да је овде реч о Шешељу, нити мислим да је он био тема. Када бих изговорио све што осећам у овом тренутку, неко би помислио да нисам у ситуацији да сакријем љутњу или бес због неморалне одлуке коју су неки донели, или ове или неке претходне или обе заједно, ако хоћете.

„Одлука Хашког трибунала да се Војислав Шешељ врати у Хаг је перфидна, скандалозна и угрожава стабилност Србије и читавог региона”, изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. „Србија ниједним актом није била упозната ни с одлуком о пуштању Шешеља, а ни сада с одлуком о његовом повратку”, навео је Дачић у писаној изјави медијима. „Министарство спољних послова Србије, нити било који државни орган, до овог тренутка није добило званично обавештење од Хашког трибунала о данашњој одлуци”, нагласио је он.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је да је у питању покушај дестабилизације Србије и рушење премијера Александра Вучића.

– Жалбено веће је донело одлуку да се Шешељ враћа у притвор у Схевенингену и на тај начин покушава да Србију увуче у сукоб између суда, Тужилаштва или кога год у Хашком трибуналу. Та одлука је усмерена првенствено на дестабилизацију Србије, рушење владе Александра Вучића и директно рушење председника српске владе – рекао је Вулин новинарима.

Он је приметио да је захтев жалбеног већа за ваћање Шешеља у Хаг дошао непосредно након обележавања годишњице бомбардовања када је први пут један српски премијер рекао да је „у питању НАТО агресија а некаква акција”.

На питање новинара шта Србија ради поводом тог захтева, Вулин је одговорио да ће се то видети и да ће он лично на дањашњој седници Владе покренути то питање, рекавши да је јасно које земље стоје иза захтева жалбеног већа.

– То су земље које нису хтеле да дођу на обележавање годишњице бомбардовања и које имају своје представнике и судије у жалбеном већу – казао је Вулин.

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да је Србија до сада извршила све своје обавезе према Хашком трибуналу, али да доношење две контрадикторне одлуке о истој ствари за само пет месеци, „нашу сарадњу с Хагом значајно отежава”. У писаној изјави Љајић је оценио да Трибунал наставља своје, најблаже речено, чудне и збуњујуће одлуке. „Најпре је Шешељ пуштен под околностима које су незабележене у досадашњој пракси, а то практично значи без икаквих услова који су постављени пред њега и државу Србију”, подсетио је он. 

С. Станковић – В. Ђуричић

 

„Не враћам се добровољно”

Војислав Шешељ изјавио је да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаје при свему што је говорио од када се вратио у Београд.

– Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе – рекао је Шешељ. – Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе.

Он тврди и да ће држава морати да испоштује временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду „пробати да оспори захтев Хага да се врати јер су му у Холандији сва права угрожена”.

 

Вулин: И одлука о пуштању била је усмерена против српске владе

– Србији је кренуло набоље, Србија је има више новца, решила је своју железару, почела је више да запошљава и не треба о томе ни случајно да причамо, већ да говоримо о томе да ли ће доћи до сукоба на улицама, да ли ће се Шешељ предати или неће, да ли ће Влада бити издајничка, а неки други патриоти – поручио је Вулин. – То је разлог доношења те одлуке.

Он је подсетио на то да је приликом пуштања Шешеља из Хашког трибунала новембра прошле године јавно захтево од тог трибунала да не тражи касније враћање лидера радикала у притвор, као и да је одлука о пуштању била усмерена против српске владе. Ово је, како је рекао, још један покушај да Србија постане нестабилна земља у којој ће се људи сукобљавати на улицама.

 

Ко су судије

Судија Вилијам Хусеин Секуле из Танзаније, судија Арлет Рамаросон с Мадагаскара и судија Калида Рашид Кан из Пакистана донели су одлуку да се претресном већу Хашког трибунала наложи да хашком оптуженику Војиславу Шешељу нареди хитан повратак у притворску јединицу. Судије Бахтијар Тузмукамедов из Русије и Кофи Кумелио Афанде из Тогоа издвојиле су мишљење при доношењу одлуке жалбеног већа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести