Дачић: Ештон једини објективан преговарач

Шеф Српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас, након опроштајног сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, да је она била једини објективни посредник у кризама на Западном Балкану.

"То могу да кажем јер сам током 24 године бављења политиком био сведок свих већих криза у региону", рекао је Дачић новинарима у седишту Европске службе за спољне послове у Бриселу.Он се посебно захвалио Ештон што је помогла да Србија ове године уђе у преговарачки процеш придруживања ЕУ, као и на стрпљењу које је показала током дугих сесија дијалога о нормализацији односа са Приштином.

"Знам да јој није било лако, а једном је чак и свој рођендан морала да проведе са мном и (косовским премијером) Хашимом Тачијем јер је разговор трајао цео дан", истакао је он.Дачић је најавио да ће састанак министара спољних послова и финансија земаља Западног Балкана у Београду бити одржан у четвртак, као сто је и планирано, упркос страстима које су се узбуркале након инцидената на фудбалској утакмици Србија-Албанија.

"Дијалог је сада нормална ствар, мада није историјска", рекао је министар спољних послова Србије, присећајући се времена када је и само руковање са Тачијем представљало сензацију.Он је нагласио да је Србија решена да остане на европском путу, за који је рекао да је "дуг, али неповратан", као и да ће спровести све на шта се обавезала потписивањем Бриселског споразума.

Дачић је, у име Владе Србије и председника Томислава Николића, поклонио Ештон копију иконе Богородице Тројеручице, заштитнице српског народа.Ештон је овом приликом одала признање Дачићу због државничке храбрости испољене током дијалога, као и због истрајавања на европском путу.
Она се присетила да је са Дачићем и Тачијем у последње две године провела чак 430 сати разговора, а да је споразум који је постигнут у априлу прошле године више њихова, а мање њена заслуга.

"Моја улога у склапању споразума је била мајушна, а у отварању преговора о придруживању са Србијом још мања", рекла је она.Ештон ће са положаја шефице европске дипломатије одступити у новембру, а кормило ће преузети бивша министарка спољних послова Италије Федерика Могерини.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести