Дачић: ЕУ није војни блок, нека гледа своја посла

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да у НАТО-у нико ништа није рекао против учешћа наше земље у војним вежбама с Русијом, и

поручио да Европска унија није војни блок те да би требало да гледа своја посла.

– Једна војна вежба с Русијом би вероватно спадала у статистичке грешке јер су војне вежбе с том земљом апсолутно мањина у односу на све остале – рекао је он, одговарајући на питање да ли учешће Србије у војној везби „Словенско братство 2015” може имати утицај, и какав. – Србија је много пута учествовала у војним вежбама са западним земљама. Ми имамо право да сарађујемо с ким год хоћемо, то је наше аутономно право. Србија је самостална, независна држава.

Он је указао на то да је Србија на путу ка ЕУ те да сви знају да имамо много бољу војну сарадњу са западним земљама него с Русијом. Подсетивши на то да је Србија с НАТО-ом договорила развој сарадње, Дачић је нагласио да у седишту те алијансе није чуо ни једну једину реч против нашег учешћа у војним вежбама с Русијом.

– Па ко су ти други да нам држе предавање? Европска унија није војни блок. Нека гледа своја посла – истакао је Дачић. 

Како је нагласио, ми имамо своје националне интересе и применићемо сва средства да их заштитимо.

– Ми морамо да се боримо за то да Косово не уђе у УНЕСКО, а то значи да треба разговарати с министрима спољних послова оних земаља које нису признале Косово. Не можемо се с њима свађати – објаснио је Дачић.

Како је додао, свађање с нашим традиционалним пријатељима да бисмо ушли у ЕУ или било где другде за нас би било политичко самоубиство.

– А ми нисмо суицидан народ, већ народ који жели са свима добре односе – закључио је Дачић.  

Е. Д.

 

Србија неће градити контразид

– Србија неће градити „контразид” да би зауставила прилив избеглица, а од Европске уније очекује да дефинише своју политику за решавање тог проблема – изјавио је први потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је оценио да је износ од 1,7 милион евра, колико је Европска унија наменила Србији и Македонији за решавање питања избеглица, неозбиљан. Додао је да Србија има својих економских проблема и да ће показати солидарност, али да очекује од ЕУ да јасно дефинише политику о мигрантима. На питање шта би Србија урадила уколико би Мађарска почела да враћа избеглице, Дачић је одговорио да не жели да разговара о томе „шта ће бити и када ће бити”. Он је нагласио да то није једноставно питање јер се, како је навео, не ради о стотини већ о много више људи, који „нису шверцована роба па да се њима манипулише”.

– То где ће се враћати, то је већ питање тога што ЕУ нема заједничку политику. Где се они враћају – нагласио је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести