Дачић: Нико нормалан данас у Србији не подржава Шешеља

Захтев Тужилаштва Хашког трибунала да судско веће укине одлуку о привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља изазвао је политичку буру у двема државама у којима је било и највише реакција

на пуштање лидера Српске радикалне странке из притвора – Србији и Хрватској, а полемички тон пренео се и не Европски парламент, где су ставове супротставили шеф српске дипломатије Ивица Дачић и хрватски посланици у ЕП-у, у оквиру састанка шефова диломатије.

Дачић је у уводном говору критиковао недавну Резолуцију ЕП-а о Војиславу Шешељу и рекао да она не доприноси изградњи мира и стабилности у региону. На то је реаговао хрватски посланик Андреј Пленковић, иницијатор те резолуције, који је изјавио да се Србија није оградила од Шешељеве политике и да неће моћи да настави европске интеграције уколико не прихвати европске вредности. Пленковићу се придружила посланица крајње деснице Ружа Томашић, која је оптужила Дачића да је арогантан и да је дошао у Брисел да дели лекције.

– Ви сте годинама били најближи сарадник Војислава Шешеља и никада се нисте одрекли идеје о „великој Србији” – рекла је она, и као пример навела Дачићаву изјаву од пре две недеље да је Србији потребан излаз на море.

Дачић је одговорио да се не ради о ароганцији него да је само изнео ставове Србије о „правном циркусу” у вези са Шешељем.

– Нико нормалан данас у Србији не подржава Шешеља – рекао је Дачић, и позвао се на речи шефа Мисије ЕУ у Београду Мајкла Давенпорта да се Србија јасно оградила од Шешеља.

Дачић је рекао да „свако има свог Шешеља”, алудирајући на ранију изјаву Руже Томашић да је „Хрватска земља за Хрвате, а да сви они којима се то не свиђа могу да се пакују и да иду”.

– Не допуштам да ми она дели лекције из демократије – рекао је Дачић, мислећи на Ружу Томашић, и објаснио да је спорну изјаву о излазу Србије на море дао у оквиру састанка Јадранско-јонске иницијативе у којој је Србија једина чланица која нема излаз на море. – Србија нема намеру да изађе на море, али ваљда ви имате намеру да на ваше море долазе грађани Србије.

Полемику је закључио председник Спољнополитичког комитета ЕП-а Елмарк Брок, који је такође позвао да се испод прошлости подвуче црта.

– Ја као Немац најбоље знам колико прошлост може оптерећивати – поручио је Брок, и подсетио на то да је принцип недискриминације уграђен у темеље ЕУ још 1950. године. – ЕУ не може решавати проблеме прошлости, али их може учинити небитнима.

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић окаратерисао је захтев Тужилаштва Трибунала да се Шешељ врати у Хаг „наставком циркуса”.

– Тужилаштво, које није имало никаквих примедаба, сада их поставља и тражи да се Шешељ врати и покушава да лопту пребаци у наше двориште. Ми у тој расправи Тужилаштва и Трибунала нећемо да учествујемо ни на који начин – рекао је Љајић за РТС.

Он је нагласио да се „све догађа мимо нас, а случај без преседана се наставља” те да не постоји временски рок у којем би судско веће требало да одлучује о захтеву Тужилаштва.

– Када одлука буде донета, видећемо шта ћемо. До тада не желимо да се бавимо тиме – поручио је Љајић.

Захтев Тужилаштва Хашког трибунала да се укине одлука о привременом пуштању на слободу лидера радикала Војислава Шешеља је политички налог, који у име режима у Београду и Загребу спроводи Серж Брамерц, саопштила је Српска радикална странка. „Шешељ се неће одазвати паничним вапајима Хашког трибунала јер пре коначног пуштања на слободу није подносио ниједан захтев, нити му је Хашки трибунал постављао било какве услове”, наводи се у саопштењу СРС-а.

Радикали оцењују да је Хашко тужилаштво политички инструментализовано и да је циљ „заједничке акције Тужилаштва и режима у Београду склањање Шешеља са српске политичке сцене да би се несметано и без отпора спровели сви захтеви Брисела и Вашингтона и довршило уништавање Србије“.

А. С.

 

Вулин: Оставите Шешеља

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да то што је Тужилаштво Хашког суда затражило враћање Војислава Шешеља у Хаг није ништа ново, и поновио да је његово пуштање на слободу служило да се дестабилизује Србија.

– Када је Шешељ пуштен, рекао сам да ће доћи тренутак када ће од нас тражити да га вратимо у Хаг, да ће он одбити да се преда и да се призива велика несрећа. Све смо то знали, све смо очекивали – рекао је Вулин гостујући на РТС-у.

Он је додао да очекује да ће суд у Хагу донети политичку одлуку, као што је донео политичку одлуку да пусти лидера радикала, а да ће од Србије тражити да га хапси, позивајући се на Закон о сарадњи с Хагом. Уколико до тога дође, како каже, доћи ће до сукоба Шешељевих присталица с полицијом и онда ће свет гледати како Срби туку Србе, као и да се нада да ће се тај сценарио избећи јер ће Влада Србије дати све од себе да се то не деси.

– Молим судско веће, оставите га, као што сте га и пустили. Знам да сте разочарани што ништа није могао променити и учинити. Немојте да правите још већу несрећу међу Србима – нагласио је Вулин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести