Дачић: Пријем Косова као пријем ИД у Унеско, у чему је разлика

Пријем Косова у Унеско (UNESCO) била би самоуништавајућа одлука ове организације, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић,

додајући да би то било апсурдно као и када би неко предложио да Исламска држава постане чланица UNESCO.

"Четири наше светиње на Косову и Метохији проглашене су за светску културну баштину - Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, а Унеско их је прогласио светским културним добрима у опасности. А од кога им прети опасност? То би било као да неко предложи Исламску државу за чланство у Унеско. У чему је разлика?", навео је Дачић на редовној конференцији за новинаре.

Он је истакао да је Албанија ставила на дневни ред пријем Косова у Унеско изван стандардне процедуре, а гласање у Извршном савету Унеска доноси се већином гласова.

"На седници Извршног савета од 58 чланица 32 су признале Косово, а 26 нису, што значи да нас чека тешка борба за заштиту наших интереса. Сви у свету са којима смо разговарали у Унеско о нашем културном и верском наслеђу на КиМ, сви су сагласни са нашом аргументацијом, али постоји велика разлика између вербалне сагласности и формалног одлучивања, имајући у виду да су те земље признале независност Косова", казао је Дачић.

Седница Извршног савета о стављању ове теме на дневни ред требало би да почне 12. октобра, а одлука би требало да буде на дневном реду Генералне скупштине 21. октобра где ће за доношење одуке бити потребна двотрећинска већина.

"Наш став је да о томе не треба разговарати док се о томе не буде разговарало у Бриселу, јер смо се на самом почетку договорили да то буде једна од тема дијалога. Због тога сматрамо да је штетно за даљи дијалог Београда и Приштине да се о овој теми одлучује на основу једностраних потеза Приштине и на основу прегласавања у Унеско", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је, од када је Кфор на Косову, уништено више од 200 цркава, манастира и других верских и културних објеката, да су они рушени динамитом, да су паљени и да је уништено 8.000 надгробних споменика.

"Борићемо се колико можемо и уложићемо сва дипломатска средства да спречимо", пријем Косова у Унеско, закључио је Дачић.

Транскрипи објављени да компромитују Вучића
Транскрипти наводног прислушкивања разговора Бојана Пајтиће и Лидије Уовички објављени су да би се компромитовали премијер Александар Вучић и директор ЕМС Никола Петровић, рекао је Ивица Дачић.

"То је објављено да би се компромитовали Вучић и Петровић, а не Пајтић и Удовички. Најбоље сам на својој кожи осетио однос ДС-а према коалиционим партнерима", навео је Дачић на редовној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Он је истакао да не верује у тврдње да је лидер ДС-а био на мети прислушкивања државних служби.

Дачић је оценио да опозиција покушава да створи негативну атмосферу у друштву уочи евентуалног расписивања ванредних избора, за шта он лично, како је рекао, није, али ће поштовати одлуку премијера.

"Ипак, све ово не може да доведе у питање функционисање владе и стабилност Србије", рекао је Дачић.

Да ли и ми треба да подижемо зидове на границама?
Србија очекује од Европске уније да чује шта је европски одговор на избегличку кризу, јер део земаља ЕУ пропушта избеглице, а део затвара границе и подиже ограде, рекао је Дачић.

"Ми се налазимо у сендвичу између два дела ЕУ, једног дела који пропушта избеглице и другог који затвара границе и подиже ограде. Да ли и ми треба да подижемо ограде? Зато ЕУ треба да нам каже шта је европски одговор", навео је Дачић на редовној конференцији за новинаре.

Он је казао да ће предстојећа министарска конференција 8. октобра у Луксембургу, где ће поред министара спољних и унутрашњих послова из држава чланица ЕУ бити и министри других држава погоћених кризом, укључујући Србију, бити посвећена проналажењу решења за кризу која је главна тема у Европи и свету, али да нису сви подједнако заинтересовани да се она реши.

Дачић је оценио да је Србији неопходна финансијска помоћ, али да је још важније питање европске, стратегије, јер криза изазива тектонске поремећаје у функционисању ЕУ.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести