Дачић: Рамина посета није остварила жељене циљеве

Министар спољних послова и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је посета албанског премијера Едија Раме Београду била значајна, али да није остварила жељене циљеве.

Дачић је за РТС нагласио да нису остварени жељени циљеви, а то је обнова и нормализација односа две земље, као и да се окрене нова страница у "нашој историји".

"Ту су превладали унутрашњепоплитички разлози албанског премијера. Његове поруке нису биле у складу са најављеним циљевима, зато резултати нису такви какви су могли да буду. Надам се да ће нови кораци бити конструктивнији", рекао је Дачић.

Он је казао да је добро што је састанак одржан, да је пробијен лед, потписани су неки споразуми и да се нада да ће нови кораци бити конструктивнији.

Министар спољних послова је рекао да овакво понашање Едија Раме није први пут и да је његова посета Београду била заказана и када је и он био премијер, али је одложена недељу дана пре доласка, јер одржао заједничку седницу влада са Косовом у Призрену.

Он је додао да његове провокативне изјаве нису везане само за Косово, већ и за југ Србије и полажај албанске мањине у том делу.
"Србија жели да са Албанијом потпише споразум о заштити националних мањима, али Албанија одбија да то учини, јер сматра да статус мањина не треба да се регулишу посебним споразумом већ постоје међународне конвенције", истиче Дачић.

Говорећи о томе да је осим коментара светских лидера да је реч о историјској посети, без помињања Раминог испада, Дачић је оценио да је то политика двоструких стандарда и да је Србија тако нешто урадила у Тирани, реакција би била много жешћа.
"То је пример двоструких стандарда који није добар. Сви су свесни да је ово била беспотребна провокација. Обично када су такве посете у питању и око којих не постоји сагласност, договори се начин на који ће се то саопштавати. У разговору премијера (Александра) Вучића са њим у четири ока није било помена Косова", рекао је Дачић.

Говорећи о састанку са амбасадорима Квинте, Дачић каже да амбасадори не могу да дају оцене у име својих држава, већ да то мора да се учини на вишем нивоу.
"Они су задовољни што је разговор организован. Неки су отворено рекли да им није јасно зашто се то десило и да буде вест да је реч о историјској посети, опет је отишла лоша слика из региона", закључио је Дачић.

Дачић је рекао да и после свега "живот иде даље и да контакти морају да се наставе" и да ће и он за који дан имати састанак са шефом албанске дипломатије у Бриселу.
 

Шешељ је политичка прошлост

Дачић је изјавио да на ослобађање Војислава Шешеља гледа са "хуманитарног аспекта" и истиче да је лидер СРС "политичка прошлост".
"Радостан сам што ће бити пуштен на слободу, али сам жалостан због тога што је оболео", рекао је Дачић за РТС.

Он је подсетио да је Влада Србије више пута тражила да се, како је навео, прекине та фарса која и на Шешеља има штетне последице.

Дачић истиче да њега Шешељ "занима са аспекта судбине нашег грађанина који је био у Хагу и против кога се још води процес - и то неприхватљиво дуго".

Први потпреседник Владе је прокоментарисао да ли би евентуални политички ангажман Шешеља могао било шта да промени на политичкој сцени Србије.
"Политички гледано, мислим да је то архивски материјал имајући у виду политику за коју мислим да у овом тренутку у Србији тешко може да наиђе на неку озбиљнију подршку. Сама та идеја у 21. веку у овој ситуацији у којој ми данас јесмо са тврдњама да су Сплит, Загреб или Дубровник део Србије - не може да наиђе на озбиљну политичку подршку", рекао је Дачић, који је председник СПС.

Он је оценио да су "те идеје и такав начин размишљања политичка прошлост тако да на њега гледам као на хуманитарни проблем, а у политичком смислу мислим да је политичка прошлост".

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести