Дачић: Шешељ Хрватској топ-тема за изборе

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је лидер радикала Војислав Шешељ „топ-тема” у Хрватској из тамошњих унутрашњополитичких разлога и предизборне кампање,

те да тој земљи недостаје храброст за решавање питања из прошлости.

– Реч је о класичној замени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што с нама нема никакве везе – рекао је вицепремијер, и додао да је понашање хрватске власти, која тражи да се Влада Србије огради од изјава лидера радикала, класично лицемерје и замена теза.

– Кад Хрватска буде могла да без великих снага полиције сачува десет ћириличних табли онда може држати лекције Србији – навео је Дачић, напоменувши да све што говори, говори добронамерно јер Србија хоће да гледа напред.

Хрватска, додао је, треба да има много више храбрости за решавање питања из прошлости – тражење несталих особа, али и остваривање права Срба који су тамо некада живели. Ту је, казао је, и питање граничне линије. Зато, истакао је Дачић, унутрашњеполитички разлози морају да устукну пред интересима државе.

Србија је, додао је, управо то учинила када је доносила низ тешких одлука, али је истовремено остварила значајне кораке – спровела је унутрашње реформе, Београд води дијалог с Приштином, потписан је Бриселски споразум…

Дачић је подсетио на то да су поједини хашки оптуженици – Албанци, муслимани и Хрвати – у својим земљама дочекивани као национални хероји који су потом у својим наступима слали различите поруке.

– Србија Шешеља није дочекала као националног хероја и ми нисмо ни на који начин учествовали у процесу његовог пуштања. Све то је само замена теза и покушај да се Србија увуче у нешто што с нама нема везе – рекао је Дачић, и поновио да Шешељ не представља никакву снагу на политичкој сцени, те да Србија нема одговорност за оно што ће Шешељ говорити.    

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести