Дачић: Укинути Хашки трибунал

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Хашки трибунал треба укинути, да Србија неће уводити санкције Русији и да нема резвизије Дејтонског споразума без сагласности свих који су учествовали у његовом постизању.

 Дачић је то изјавио новинарима у Палати Србије након сусрета с мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом, с којим је оценио да је изградња гасовода Јужни ток важан пројекат за безбедно снабедевање региона енергентима и да наше две земље никада нису имале боље односе.

– Сарадња Србије и Мађарске има значаја и у регионалном смислу, и има три интереса – мир у Средњој Европи, безбедно снабдевање енергентима и побољшање трговинско-економских веза. Пројекат Јужни ток је изложен критикама, али ми треба да га реализујемо јер он омогућава безбедно снабдевање гасом – рекао је Сијарто.

Сличан став исказао је и Дачић, који је казао да је изградња Јужног тока у економском интересу Србије да не би била жртва украјинског конфликта.
– Србија и Мађарска заједно инсистирају на томе да ЕУ има исти третман према свим пројектима – рекао је Дачић.Он је казао да је мађарског колегу замолио да у Брисел пренесе поруку да је Србија спремна за отварање поглавља 32 о финансијској контроли, као и за наставак преговара с Приштином. Како је указао, дијалог Београда и Приштине биће настављен на највишем нивоу, уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини одмах по формирању владе у Приштини. Идеја Могеринијеве је, презентовао је Дачић, да то буде на досадашњем нивоу – да на челу преговарачких тимова буду два премијера.

– Србија жели да се води тај дијалог и жели имплементацију Бриселског споразума, односно што брже стварање заједнице српских општина – истакао је он.
Одговарајући на питања везана за Хаг, Дачић је рекао да Србија нема ни милиметар своје одговорности због пуштања лидера СРС-а Војислава Шешеља, запитавши шта је Трибунал радио толике године и зашто није донео пресуду. Он је закључио да је одговорност на Хашком трибуналу који, како је рекао, треба укинути. Коментаришући предлог да се у Европском парламенту донесе резолуција због пуштања Шешеља на слободу, Дачић је рекао да се такви акти не могу односит на Србију већ на Хашки трибунал.

– Могу доносити резолуције какве год хоће, оне се односе на њих – на Уједињене нације и европске институције које стоје иза Хашког трибунала, који није био у стању да заврши суђење Шешељу и пустио га је без икаквих услова – рекао је Дачић.Коментаришући Шешељеве изјаве о великој Србији, Дачић, који је и потпредседник Владе и лидер СПС-а, упитао је: „Па, ко је Шешељ данас? Јел’ он државни функционер?” Подсетио је на то да је СРС ванпарламентарна странка, која нема никакав утицај на политичку сцену Србије.

Шеф дипломатије је оценио да односе Србије и Хрватске треба релаксирати, а не компликовати, и поставио питање:
– Да ли у Хрватској има оних који причају о усташтву? Против кога би, у ствари, Европски парламент требало да донесе ту декларацију? Против Хашког трибунала? Апсолутно сам за! Уосталом, то је још један доказ да Трибунал треба укинути. Коме он више данас служи и докле ће да постоји? – упитао је Дачић.
Он је поручио и да се позиција Србије према Русији по питању увођења санкција није променила, баш као ни позиција према ЕУ, која је, како је истакао, стратешки циљ наше земље.

– Надам се да Србија неће доћи у ситуацију да себи постави питање: или Брисел, или Москва – рекао је он, и нагласио да Србија, као кандидат за ЕУ, има обавезу да до краја преговарачког процеса усклади спољну политику, као и безбедносну с политиком ЕУ и да она то ради.– Наш степен усаглашавања је такав да једино нисмо усаглашени када је реч о санкцијама против Русије – рекао је Дачић, и подсетио на то да преговори о поглављу 31, које се односи на спољну политику, нису ни почели.

– Независно од тога, овде се не поставља питање да ли ће Србија трпети неке притиске или им подлећи. Овде је реч о томе да Србија свима каже да има интерес и традиционално пријатељство, али да не може извршити економско самоубиство своје земље, а да при томе нема никакву помоћ ни од кога. И зашто бисмо ми то радили? – запитао је Дачић, и навео пример Мађарске која трпи свакодневне губитке због санкција Москви, али је истакао да се она може обратити Европској комисији.

– Ми немамо коме да се обратимо. Ми не желимо да идемо у било какве експерименте, желимо добре односе са свима – рекао је Дачић, истичући да ће Србија, као председавајућа ОЕБС-у, учинити све да буде „кредибилан партнер и Москви, и Кијеву, и Бриселу, и Вашингтону, и било којем центру политичке моћи”.

Д. Миливојевић
 

Пруга и гасовод

Изградњом брзе пруге између Београда и Будимпеште, Србија и Мађарска ће сачувати водећу улогу у економској сарадњи Кине са Западном Европом, рекао је министар Сијарто. Он је указао на то да је пројекат брзе пруге један од услова и за јачање трговинских и привредних веза Србије и Мађарске, и целог региона. Сијарто је истакао да је друга важна ствар за коју је, у регионалној сарадњи, заинтересована Мађарска – гасовод Јужни ток, који треба да буде изграђен и да тако буде обезбеђено стабилно снабдевање тим енергентом. Сијарто је истакао да Мађарска подржава пут Србије у ЕУ.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести