Децентрализација (не) почиње од избора

Предлог лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка да се изборни систем у држави промени тако што ће Србија бити подељена на пет изборних јединица, чиме би се спречила

мајоризација посланика од посланика из великих градова, претежно из Београда, још није наишла на конкретне одговоре актера на политичкој сцени, али су лигаши након успешно окончане промене изборног система у Војводини крајем прошле године, отворили још једно питање, овај пут на државном нивоу.

Чанак је том приликом упутио и позив председнику Владе Србије и лидеру Српске напредне стране Александру Вучићу да се изјасни о његовом предлогу, али је убрзо стигао коментар из СНС-а од потпредседника Игора Мировића, који је рекао да је иницијатива председника ЛСВ-а „интересантна за анализу и не треба је унапред одбацити”.

Он је за „Данас” рекао да би се сложио с тим да у систему у којем је Србија једна изборна јединица не постоје механизми – што је и пракса показала – да у парламенту буду представљени сви крајеви и општине у држави.

– Постоје механизми којима се омогућава заступљеност жена и припадника мањина, али када је реч о свим крајевима Србије, то није случај. Да ли ће бити пет или више или мање изборних јединица, треба добро изанализирати – казао је Мировић.

По његовим речима, измена изборног система, односно броја изборних јединица, проблем је који треба да буде решен дијалогом власти и опозиције.

– Зато ми је драго што је опозициона странка тим предлогом де факто предложила дијалог – навео је Мировић.

Додао је да су власти раније, без икаквог дијалога, наметале изборни систем и изнуђене предлоге.

– Ми нисмо таква странка већ смо партија дијалога и желимо да о том важном политичком питању разговарамо са свима – закључио је Мировић.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да није а приори ни против Чанковог предлога да Србија буде подељена на пет изборних јединица, ни за њега, али да је то је политичка тема о којој треба разговарати.

Он је подсетио на то да се деведесетих година прошлог века, када је на власти био Слободан Милошевић, СПС залагао за већински систем, а опозиција је говорила да је он диктатор и тражила је пропорционални систем с једном изборном јединицом.

– Сада се залажу за већински систем, или пропорционални с више изборних јединица, а и код Милошевића је било девет изборних јединица – подсетио је Дачић.

По предлогу ЛСВ-а, тих пет изборних јединица биле би: Београд, Војводина, Шумадија, југоисточна Србија, док би пету изборну јединицу чинили сви остали грађани Републике Србије.

Чанак је нагласио да би такав изборни систем с пет изборних јединица и с таквим распоредом изборних јединица за заступљеност свих грађана Србије у републичком парламенту, без обзира на то где живе на њеној територији, био далеко значајнији него што је то случај с важећим системом.

А. Савановић

 

Покрајински изборни систем заљуљао коалицију

Иницијатива ЛСВ-а о подели Србије на пет изборних јединица за сада није добило коментаре од Демократске странке и Савеза војвођанских Мађара, коалиционих партнера на покрајинском нивоу. Познато је да су се те две странке нашле у мањини када је у Скупштини Војводине управо на предлог ЛСВ-а изгласана промена изборног система у покрајини из комбинованог у пропорционални у другој половини 2014. године. До те одлуке, у Војводини су избори одржавани по комбинованом систему, по којем се 60 од укупно 120 посланика бирало пропорционално, с изборне листе на основу освојених гласова бирача, а 60 по већинском моделу у исто толико изборних јединица, где се гласало за посланике по имену и презимену. Коалициони партнери тврдили су да је за демократију корак уназад да се укида већински систем где грађани могу да бирају кандидате које би желели да их заступају у покрајинском параламенту, док су подносиоци иницијативе рекли да су комбиновани избори скупи, а не одражавају вољу бирача, наводећи податак да је ДС на изборима 2012. године освојио нешто више од 24 процента гласова, а у Скупштини имао готово 50 одсто посланика. Лига је тада гласовима опозиције прегласала ДС и СВМ и тако је изборни систем у Војводини постао искључиво пропорционални, с Војводином као једном изборном јединицом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести