Девенпорт: Нисам упознат са платформом, битна нормализација

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт рекао је данас у Нишу да није упознат са платформом председника Србије Томислава Николића о Косову и да је о томе читао из медија, али да је

"битно да се наставља дијалог између Београда и Приштине".
"Дошло је до напретка на том путу нормализације односа и недавно је дошло до напретка у дијалогу о правосуђу и сада је реч о пуној имплементацији свих тих обавеза не само са српске стране, већ и од стране Приштине", рекао је Девенпорт новинарима током Сајма пројеката ЕУ у Нишу.
Он је напоменуо да после имплементације договореног треба да наставимо да причамо о другим темама.

Девенпорт је рекао да очекују да прва поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ буду отворена до краја ове године.
Реч је о поглављима 23 и 24, о владавини права, о праву и безбедности и од Владе Србије очекују се два акциона плана која треба да одговарају нашим очекивањима, казао је Девенпорт.

Он је напоменуо да ће бити још контаката између Европске комисије и Владе Србије и да сам термин отварања поглавља зависи од припреме тих докумената.
Девенпорт је рекао да ће ЕУ подржавати Србију на путу ка чланству и да ће сваке године подржавати пројекте са износом од 200 милиона евра до 2020. године.
Он је подсетио да је премијер (Александар) Вучић рекао да би Србија до 2018. требало да буде спремна за чланство и да би могла до 2020. да постане члан ЕУ.
Девенпорт је рекао да су они посвећени Србији, да су посвећени проширењу ЕУ укључујући све земље региона.

"Посвећени смо даљем напретку Србије на путу ка чланству у ЕУ", казао је Девенпорт и подсетио да су прошле године отворени преговори и да је завршен преглед свих области којима се треба бавити у преговорима, а сада желимо да дође до отварања првих поглавља.
Девенпорт је присуствовао отварању Сајма пројеката ЕУ ( "ЕУ и Србија на делу") подсетивши да је ЕУ највећи донатор и да је од 2000. године издвојила за пројекте у различитим областима око три милијарде евра.

На сајму је представљено око 30 пројеката из 12 сектора на осам штандова и ово је други сајам који се у Србији одржава после таквог одржаног у Београду.
Учеснике сајма су поздравили помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Санда Шимић и заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић.
Девенпорт ће током посете Нишу обићи Универзитетску библиотеку "Никола Тесла" где се спроводи пројекат који финансира ЕУ, разговараће са студентима и присутвоваће отварању Фестивала европског филма у Нишу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести