Ђулијани: Београду савети о развоју града

Бивши градоначелник Њујорка Руди Ђулијани, кога сматрају фаворитом међу кандидатима за новог државног секретара САД, у интервјуу за ЦНН, енергично брани своје пословне везе
djulijani/tanjug/ap
Фото: Rudi Djulijani/tanjug/ap

са страним владама и услуге које је његова правна компанија пружала страним клијентима и земљама.

Како наводи та америчка телевизијска мрежа, наводи о консултантским услугама које је Ђулијани у прошлости пружао владама страних држава, укључујући Србију, изазвали су забринутост због евентуалног сукоба интереса уколико он буде изабран за ту функцију.

Он је, иначе, сам контактирао ЦНН како би одговорио на прилог те ТВ мреже о консултантским услугама које је 2012. године пружао српским политичарима.

Ђулијани је рекао да је у Београду пружао савете о развоју града, преноси ЦНН и подсећа да је 2012. године изјављивао да је дошао да пружи савете Александру Вучићу, садашњем премијеру који се у то време кандидовао за градоначелника.

Ђулијани је навео да га је платила једна лондонска компанија која је била ангажована у састављању плана за економски развој у Београду и да је његов тим, проценивши понуду, одлучио да може да оде и пружи користан савет.

Медији су у то време писали да га је Вучић позвао да га саветује.

„Нисам тамо отишао да бих држао говоре као неко из области односа с јавношћу. Ја сам тамо одржао озбиљан говор из области коју познајем, што је савршено у складу са законом. Не знам шта сам то погрешно урадио. Нити како то можете да представите као погрешно”, рекао је Ђулијани.

Он тврди да се тада у Београду понашао часно, па и храбро, када је рекао: „Мислим да је требало да будете бомбардовани”.

Он напомиње да стране владе не желе његов утицај и наглашава да га широм света не сматрају лобистом нити неким ко утиче на владе, већ експертом за смањење криминала, развој градова и право, а медијске наводе о свом консултантском раду описује као „потпуно неправене”.

„Покушавају да ме представе као лобисту који путује по свету, а ја сам експерт за смањење криминала, тероризам, економски развој и разне аспекте међународног права и америчког права које сада постаје међународно право”, закључио је Ђулијани.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести