Ђурић: Издвајања за Србе на КиМ неће бити мања у 2016.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у Ораховцу да издвајања Србије за Србе на Косову и Метохији у наредној години неће бити мања,

али да ће бити правилније распоређена.

Ђурић је у разговору са Србима у Ораховцу рекао да је у току израда буџета за 2016. годину.

- Један од кључних проблема са којим се суочавамо су људи који се воде као да су на КиМ и примају оно што би требало да буде помоћ свима вама на КиМ и тај проблем је проблем са којим се нико није хватао у коштац најмање деценију ипо, рекао је Ђурић.

Влада Србије ће, казао је, покушати да се озбиљно ухвати у коштац са тим проблемом већ у 2016. како би утврдила како и на који начин борави на КиМ и ко, како и на који начин прима финансије из буџета у Београду.

- Није за нас прихватљива ситуација да имамо на КиМ људе који примају чак и косовски додатак а никада не долазе на КиМ, то су ствари које морамо да мењамо, поручио је директор Канцеларије за КиМ нагласивши да иако живимо у тешком времену помоћи и подршке у будућности биће више, не мање”.

Ђурић је Србима у Ораховцу поручио да се не плаше да ће им помоћ бити ускраћена, подршка укинута или слично.

"Тога сигурно неће бити, може само да буде више присуства, више подршке и више помоћи", рекао је Ђурић у порти цркве Успења Пресвете Богородице.

- Немојте да имате бриге везано за то да ли ће се наставити подршка и помоћ која долази од институција Србије. Немојте да бринете за то да ли ће се наставити подршка институцијама у којима радите, да ли ће се наставити пордршка институцијама у којима ова деца иду у школу, наставиће се, казао је.

Срби су Ђурићу изнели проблеме са којима се суочавају и који су пре свега економске природе.

- Свака кућа у Ораховцу има традицију и историју која се мери и бележи вековима и на неки начин дугујемо Ораховцу и Великој Хочи повећану солидарност целе Србије, то је моја порука данас људима у Ораховцу", рекао је Ђурић и позвао грађане Србије да дођу на Косово и Метохију како би се, како је рекао, уверили колико тешко живе Срби у Метохији.

- Ако, додао је, не могу да им помогну макар могу да их погледају у очи, да им стегну руку и кажу да их подржавају, да су уз њих, јер то је оно што је некада и више потребно од рада институција политичких потеза и других активности”.

"Овим људима је потребна солидарбост нашгег народа и то солидарност на делу", рекао је директор Канцеларије за КиМ који је Ораховац и Велику Хочу посетио у пратњи двојице српских министара у Влади Косова Далибора Јевтића и Љубомира Марића и заменика косовског премијера Бранимира Стојановића.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести