Ђурић: "Мустафа и Тачи не дирајте оно што је наше"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је косовском премијеру Иси Мустафи и потпредседнику косовске владе Хашиму Тачију да не дирају власништво Србије,

док запослени у комбинату Трепча, њих око 4.000 већ за сутра најављују штрајк.

"Не дирајте оно што је наше, то је пљачка и отимачина", подвукао је он поводом најава да ће косовске власти преузети сто одсто власништва комбината Трепча и додао да се оваквим једностраним актом обесмишљавају преговори Београда и Приштине, такозвани Брисел 2 који би требало да се баве имовинским питањима.

Представници Владе Србије су на данашњој конференцији за новинаре позвали међународну заједницу да искористи свој утицај и реагује како би се ово питање решило на најбољи и најсиправнији начин, а то је као и до сада дијалогом Београда и Приштине, а не једностраним актима.

"Ово је покушај да се на сцену врати правно насиље и грубо кршење имовинско правних односа и покушај да се промени власничка сртуктура Трепчи је неозбиљан и довешће до озбиљен стабилизације односа Приштине и Београда", рекао је Ђурић.

Он је додао да је то озбиљно нарушавање поверења и то након 2,5 године преговора како би се постигла стабилности и извесност на КИМ.

Како је рекао, додатан удар на поверење и стабилност биће и штрајк запослених у комбинату Трепча најављен за сутра.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алекандар Вулин рекао је на конференцији да га је синдикат рудара у Трепчи обавестио да ће сутра кренути у протесте који се неће завршити док се статус Трепче не врати у првобитно стање.

Власници тог рудника су, како је навео, Фонд за развој Србије и предузећа у Србији, а све што је на нивоу права јесте да се Трепча чува у стању у каквом је била до сад.

Вулин је поручио да је једнострани акт косовских власти да изменом закона о јавним предузећима преузму сто одсто власништва над Трепчом политика, а не економија.

"Све што није право и економија у овим дешавањима биће политика, а онда је стабилност на КИМ угрожена. Знамо да постоје и договори Брисел 2 и Брисел 3 који се односе на имовину власништва СПЦ на КИМ и остала питања која нисмо решили. Ако сад кренемо на једностране потезе Брисел 2 и Брисел 3 немају никаквог смила", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ако се буде инсистирало на овоме неће бити могуће да Београд и Приштина разговарају на исти начин чиме се урушава поверење и иде се ка дестабилизацији.

Конференцији су поред Ђурића и Вулина присуствовали и министри рударства и енергетике и привреде, Александар Антић и  Жељко Сертић, представници Листе Српска у покрајинској влади у Приштини - заменик премијера Бранимир Стојановихц, министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић и министар за администрацију и локалну самоуправу Љубомир Марић.
Танјуг


Америчка амбасадорка: Трепча тежак посао
Америчка амбасадорка у Приштини Трејси Џејкобсон оценила је данас да је решавање судбине Трепче ''тежак посао''.

Џејкобсон је на Твитеру написала да косовска влада ради на  ''спречавању ликвидације Трепче признајући одлуку суда, интерес заједнице и реалност буџета''.

''Тежак посао", написала је америчка амбасадорка Џејкобсон.
Влада Србије упозорила је данас да неће прихватити једнострано преузимање Трепче од стране Приштине, јер је већински власник Трепче Фонд за развој Републике Србије и упозорила да ће то угрозити преговарачки процес Београда и Приштине.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести