Ђурић: Зашто се одлаже формирање ЗСО?

Зашто Заједица српских општина још није формирана и како ће визна либерализација за Косово утицати на грађане Косова који поседиују српске биометријске пасоше,

питања су о којима се разговарало првог дана наставка техничког дијалога делегација Београда и Приштине у Бриселу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић каже да је делегација Београда данас у Бриселу поставила озбиљна и за неке незгодна питања.”Шта се то дешава са Заједницом српских општина? До када се планира до у недоглед одлагање њеног оснивања и почетка рада?  И зашто свакога дана чујемо из Приштине нове негативне ствари о споразумима које су сами са нама направили и потписали”, изјавио је Ђурић.

Међу питањима које је српска делегација поставила данас како делегацији Приштине, тако и посредницима из ЕУ, била су и она која се односе на оснивање српске компаније у бласти телекомуникација, која ће моћи несметано да ради на Косову, као и питање визне либерализације за Косово и права грађана Косова који поседују биометријске пасоше које је издала држава Србија.

На питање  Танјуга да ли је делегација Србије данас у Бриселу добила одговоре на нека од постављених питања, Ђурић је изјавио да ће у оговоре веровати тек када почне њихово спровођење.Коментришући информацију о постизању споразума којим би Хрватска требало да одблокира отварање поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ, директор канцеларије за КиМ поручио је да су односи Србије према свим њеним судедима узор и додао да би волео да они послуже као узор многима.

”Ми смо наше настојање да очувамо стабилност у региону потврдили. Наставићемо да водимо политику која нас приближава свим нашим суседима у интересу грађана Срба и свих осталих који живе у читавом региону. Очекујемо да видимо шта ће се десити и онада ће они који су надлежни за то дати и пуну оцену”, изјавио је Ђурић у Бриселу.

Тахири: ЗСО само по укидању паралелних структура Србије

Шефица делегације Приштине у техничким преговорима са Београдом, Едита Тахири, поручила је да постоје три предуслова за формирање Заједнице српских општина, међу којима је основни укидање паралелних структура Србије на Косову.После првог дана разговора у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Тахири је поновила је да је став Косова, када је реч о кашњењу у формирању Заједнице српских општна, јасан.

Пре него што Србија не укине блокаду Косову за међународни позивни број, што је већ договорено у Бриселу и пре него што наш енергетски дистрибутивни систем не почне независно да ради, што је договорено још 2013-те, нећемо предузети никакве мере у правцу примене Асоцијације општина са српском већином на Косову”, рекла је Тахири новинарима.

Тахири је најавила да ће онога тренутка када се успостави нацрт статута ЗСО, са радом почети и трипартитна радна група, које ће радити на укидању свих паралелних структура Србије на Косову.Тек пошто све паралелне структуре Србије буду уклоњене Асоцијација ће добити зелено светло од стране косвовске владе, поручила је Тахири.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести