Добри односи Србије и Црне Горе

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић састала се у Подгорици с највишим државним званичницима Црне Горе, а током свих тих разговора изречена је једнодушна оцена да су односи двеју земаља пример за регион

 јер су „изузетно добри и максимално блиски”.

Маја Гојковић се сусрела с црногорским председником и премијером Филипом Вујановићем и Милом Ђукановићем и разговарала о сарадњи у процесу евроинтеграција, економији и инфраструктури. Нагласила је да су односи двеју земаља изузетно добри, да Србија и Црна Гора имају интерес да сарађују у области евроинтеграција и да је заједнички циљ унапређење животног стандарда грађана, саопштено је из српског парламента.

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић заложио се за интензивнију регионалну сарадњу, а као развојне шансе у сарадњи са Србијом издвојио инфраструктуру, енергетику, производњу хране и туризам. Истичући значај регионалног развоја инфраструктуре, Ђукановић је рекао да је у оквирима сарадње Кине и земаља Источне и Централне Европе, у плану развоја инфраструктуре, важно продужење железничког коридора Београд–Будимпешта на пругу Београд–Бар. Нагласио је да су инфраструктурни пројекти дугорочне инвестиције у погледу јачања сарадње у региону.

Председник Црне Горе Филип Вујановић нагласио је да су две земље једна другој највреднији стратешки економски партнери и заложио се за регионални напредак у процесу евроинтеграција. Максимално блиски односи биће трајна карактеристика државних односа Црне Горе и Србије, омогућавајући грађанима двеју држава интензивну комуникацију, сарадњу и пријатељство, оценио је председник Вујановић. Он је оценио вредним што су две државе посвећене пројектима инфраструктуре, посебно саобраћајне, а у оквиру ње реконструкцији пруге Београд–Бар и изградњи ауто-пута.

На састанку Маје Гојковић и њеног црногорског колеге Ранка Кривокапића истакнуто је да су добри односи двеју земаља пример за регион. Председница Народне скупштине нагласила је да су данашњи односи Србије и Црне Горе, двеју традиционално пријатељских земаља, вероватно најбољи у последње време, да је у томе улога парламената значајна, али и да има простора да се додатно унапреде.

– На нама је да дамо додатни допринос тим односима како би политичка и економска стабилност наше две земље и добри односи били узор читавом региону како државе треба да сарађују и колико је сарадња битна за даље кораке и напредак у процесима евроинтеграција – рекла је Маја Гојковић.

Она је на конференцији за медије указала на то да Србија и Црна Гора имају исте приоритете, а то су европске интеграције, и да два парламента у том процесу могу сарађивати и размењивати искуства, посебно скупштинска радна тела за евроинтеграције, спољне послове, животну средину.
Први човек Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић је указао на то да се раније у односима двеју земаља инсистирало на погрешним темама, а да су сада односи изузетно добри и да се парламентарним каналима могу додатно побољшати. Кривокапић је навео и да су и Србија и Црна Гора на путу ка ЕУ, и да је сарадња на том путу важна, пре свега због бољег живота грађана и да би се послала снажна порука региону да се сва, па и најтежа питања, могу решавати тако да у будућности дају снажан подстицај укупној сарадњи и напретку живота на овим просторима.

Светлана Станковић
 

Реформе уместо националистичких снова

Председница српског парламента Маја Гојковић оценила је инцидент на утакмици Србија–Албанија као политичку провокацију, и позвала све оне „који још увек имају националистичке снове” да их усмере ка реформама и новим радним местима. Влада Србије је, сматра, донела мудру политичку одлуку да се разговори с албанским премијером не отказују него одложе.

– Најважније је да никакав инцидент, ни политички, нити било какав, не може зауставити оне процесе који провејавају у региону. То су процеси сарадње и потребе да дијалогом решавамо све спорове – рекла је Маја Гојковић у Подгорици.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести