Додик: На насиље ћемо одговорити издвајањем из БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Бањалука на насиље из Сарајева одговорити издвајањем из Босне и Херцеговине.

– Ми немамо намеру ниједног тренутка остати у земљи у којој с друге стране долази насиље – рекао је Додик у интервјуу за „Спутњик” пред пут у Москву, где ће се данас састати с председником Русије Владимиром Путином.

Бивши начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић запретио је „нестајањем” Републике Српске ако референдум у Српској буде спроведен јер, како он тврди, то ће значити „распакивање” Дејтонског мировног споразума и ступање на снагу Устава БиХ.

– Ми знамо да је став Сефера Халиловића који прети ратом став свих у Сарајеву, али, говорим хипотетички, ако се десе било какви покрети те врсте, ми смо истог тренутка изван Босне и Херцеговине – поручио је Додик.

На молбу да прецизира да ли би у таквој ситуацији Република Српска прогласила независност и отцепила се, Додик је поновио: „Било какви покрети те врсте навешће нас да то урадимо, и ми ћемо се бранити”.

Он је такође изразио уверење да је Република Српска способна да се војно одбрани ако је неко нападне.

На питање да ли у том случају рачуна на помоћ Србије и Русије, Додик је одговорио да „рачуна на свашта, а пре свега на наш народ”, преноси „Спутњик”.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести