Додик: Преко Шешеља дестабилизација Србије и Вучића

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је налог Хашког трибунала о враћању Војислава Шешеља искоришћен да би се додатно дестабилизовала Србија

и да би био извршен атак на власт Александра Вучића и његову позицију.

Он је новинарима после састанка с премијером Србије рекао да је Хашки трибунал одавно изгубио значај, а чињеница да је Шешељ толико провео тамо и није осуђен говори о каквој се правди ради.

– Ту нема ни система, ни правде – поручио је Додик, и напоменуо да „спирала удара и понижења од неких међународних фактора не престаје”.

Они, додао је, увек из арсенала извуку неке старе методе за које се мисли да су заборављене и прошле, али „нису ни заборављене, нити су прошле”.

Раније данас, потпредседник Српске радикалне странке Милорад Мирчић изјавио је да је жалбено веће Хашког трибунала донело одлуку да Шешељ треба да буде враћен у Хаг до 26. маја.

Додик је изјавио да су односи Србије и Републике Српске све бољи и да они не треба никоме да сметају јер се одвијају у оквиру онога што је предвиђено Дејтонским споразумом и Споразумом о специјалним везама. Он је рекао да у тим односима нема ништа скривено и тајно и да је Србија и раније јасно исказивала свој став у погледу поштовања територијалног интегритета БиХ и постојања Републике Српске.

– Ништа нема, рецимо, другачије од оног што ради Турска, која непримерено помаже искључиво Бошњаке и нико се не обазире на то. Мени нико никад то није рекао, премијер ми ништа није рекао, нисам се интересовао да ли је то тачно или не, наши су односи добри и коректни. Да ли је неко тиме фрустриран или неко жели неку концепцију спроводити – то су спекулације. Превише спекулација има у региону – навео је Додик у одговору на питање новинара о наводном захтеву ЕУ да Србија смањи интезитет сарадње с Републиком Српском.

Рекао је и да је спреман, ако му поново понуде оно што је Дејтонским споразумом верификовано, да потпише тај споразум с текстом и словима како је написан.

– Толико о томе да ми нешто желимо да рушимо – поручио је Додик.

На састанку с Вучићем, како је рекао, разговарано је о сарадњи Србије и РС и начину на који Србија може додатно помоћи РС у стабилизацији у економским и социјалним питањима.

– Разговарали смо о неким привредним контактима и могућим аранжманима помоћи у пољопривреди, у одређеним индрустријским гранама, како што је производња намештаја – навео је Додик, и додао да се разговарало и о завршетку моста на Дрини код Братунца, односно Љубовије.

Потврђена је подршка Србије Дејтонском споразуму, али и јасно потенцирана њена позиција у којој се залаже за очување и помоћ Републици Српској.

– Став Србије омгоућава РС да на аутономан начин гради своје политичке позиције у оквиру БиХ. РС није задовољна начином на који се разрађивао Дејтонски споразум, преносећи надлежности РС на ниво БиХ. То ништа није помогло, разградња Дејтона доводи до све теже ситуације у БиХ – рекао је Додик.

Е. Д.

Састанак двеју влада
Закључено је, рекао је Додик, да неколико дана уочи Видовдана у Београду буде одржана заједничка седница влада. Нешто раније требало би да се састане Савет за спровођење споразума о специјалним везама и да се на та два састанка на најконкретнији могући начин конципирају облици сарадње.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести