Догодине више новца за националне заједнице

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш уручили су  представницима националних савета националних мањина уговоре о додели новца за финансирање њиховог рада и развојне делатности националних савета у Аутономној Покрајини Војводини.

Из покрајинског буyета за суфинансирање редовне и развојне делатности петнаест националних савета, са седиштем у АПВ тим уговорима је додељено 13,8 милиона динара, а што је омогућено ребалансом покрајинског буyета.

Мировић је поновио да је један од најважнијих приоритета Покрајинске владе, и свакако најважнији задатак и кључ за очување Војводине, њене стабилности и укупног живота у Републици Србији, управо питање очувања добрих међунационалних односа, чему ће допринети реализација поменутих уговора. Он је истакао да је то и снажан подстицај заштити свих права националних мањина и развијању свих елемената њихове посебности, њихове културе, образовања и језика.

– Ми ћемо већ у суботу, на заједничкој седници Владе Републике Србије и Покрајинске владе, утврдити да је у 2016. години било нешто мање новца за те активности. Утврдићемо и нешто што мора и може бити, а то је да ћемо у буyету за 2017. и 2018. постепено ниво финансирања потреба националних заједница вратити на просек из 2014/2015. године – најавио је председник Покрајинске владе, и позвао све оне националне мањине, чији представници националних савета до сада нису били на разговорима у Покрајинској влади, да то учине у наредном периоду.

Потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Михаљ Њилаш похвалио је политику објективног сагледавања реалних потреба националних заједница у Војводини, коју нова Покрајинска влада и реално спроводи.

А. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести