ЕУ: Нова рунда дијалога у уторак 21. априла

Нова рунда дијалога Београда и Приштине под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини биће одржана 21. априла, саопштено је у Бриселу.

"Висока предсатвница Федерика Могерини посредоваће на наредном састанку Београда и Приштине на високом нивоу", наведено је у саопштењу из канцеларије Могеринијеве.На састанку ће учествовати премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа.

Како је наведено, на састанку ће бити размотрен напредак у примени до сада постигнутих договора и размењена мишљења о даљем току нормализације односа.Претходна рунда одржана је 9. фебруара и то после вишемесечног застоја, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

У Бриселу је јуче одржан припремни разговор за наредну рунду дијалога на којем је учествовао директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.
Он је после састанка изјавио да је својим саговорницима пренео жељу српског народа са КиМ да се Заједница српских општина што пре формира.

Ђурић је казао да је током разговора пренео дубоку забринутост Београда, али и српског народа на Косову, због погоршања безбедносне ситуације и низа озбиљних инцидената на северу Косова.Он је предочио сарадницима Могеринијеве да Приштина озбиљно касни са испуњавањем обавеза Бриселског споразума у низу тачака.

"Не само што се касни са формирањем ЗСО, већ имамо и одлагање одлука које се тичу енергије, Телекома и авио саобраћаја," казао је он.Ђурић је најавио да ће влада Србије ускоро припремити свеобухватан извештај о досадашњем току процеса нормализације, намењен пре свега грађанима Србије.

"Циљ нам је да буде транспарентно шта је досада урађено, а не да буде по оној да то што се договори у Бриселу, остане у Бриселу," казао је он.

 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести