Фабрици: Нема промене формата дијалога Београда и Приштине

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да је став Европске уније јасан и да нема промене формата у дијалогу између Београда и Приштине.
fabrici, tanjug tvalic
Фото: Sem Fabrici, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb

Фабрици је, одговарајући на питање да прокоментарише "позив известиоца ЕП за Србију Дејвида Мекалистера да се Русија и САД укључе у дијалог", рекао да је став ЕУ врло јасан, да је Унија ту да потпомогне дијалог између две стране и да то ради по мандату који је добила од Генералне скупштине УН.

"Значи, нема апсолутно никакве промене формата. Оно за шта се ми залажемо јесте да се постигне правно обавезујући одржив споразум, у складу с међународним правом. То је рекла и висока представница Федерика Могерини у УН. Додала је да, између осталог, очекује од чланица УН подршку том споразуму, када он буде био донет", рекао је Фабрици.

Мекалистер је недавно рекао да ЕУ намерава да остане посредник у дијалогу Београда и Приштине, али и да има смисла да Русија и САД буду укључене у политичку дебату о томе како кренути напред. 

Фабрици је, на питање како је могуће да Приштина и даље не укида таксе на робу из централне Србије, подсетио да је ЕУ од почетка тражила укидање такси које не доприносе дијалогу и да би тај једнострани чин морао да се суспендује да би дијалог могао да се настави.

"То је и Могеренијева рекла у Њујорку и подвукла да је потребно да се постигне правно обевезујући споразум у складу с међународним правом", рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести