Фон дер Лајен: Приближавање Западног Балкана ЕУ од стратешког значаја

БЕРЛИН: Нова председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је што тешње повезивање Западног Балкана са Европском унијом од стратешког значаја за саму Унију.
1
Фото: Tanjug

"Чврсто верујем да је од великог стратешког значаја за нас да повежемо Западни Балкан што је ближе могуће Европској унији", рекла је она новинарима после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Ова њена изјава јасна је примедба на рачун француског председника Емануела Макрона који се прошлог месеца успротивио одлуци о отварању преговора са Скопљем и Тираном, оцењује бриселски портал "Политико".

Албанија и Северна Македонија учиниле су "невероватне напоре да стигну до тачке коју смо од њих тражиле да достигну", оценила је она и додала да ће потражити алтернативне начине за јачање веза са тим земљама.

"Све док не буде било могуће заиста отворити приступне преговоре... уложићу сву своју енергију у развијање заједничких пројеката који ће још више повезати ове земље са нама кроз тесну сарадњу", рекла је Фон дер Лајен.

"Ако то не учинимо, други ће упасти у вакуум, а то не желимо да се деси", рекла је она.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је на конференцији рекла да сматра да је од изузетног значаја за стратешки интерес Европе да ове земље не изгубе наду у перспективу приступања.

То питање је веома блиско повезано са питањем миграције, додала је Меркел алудирајући на чињеницу да многе избеглице су претходних година улазиле у ЕУ западнобалканском рутом, наводи "Политико".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести