Галић: Професори одржали лекцију Скупштини Војводине

Посланик Српске напредне странке и члан Одбора за уставноправни положај Војводине Владимир Галић најавио је за „Дневник” да ће подржати захтев двојице професора Правног факултета у Новом Саду

 др Слободана Орловића и др Бранислава Ристивојевића да се сазове седница Одбора и да се у дневни ред уврсти Нацрт одлуке о изгледу и употреби званичних и традиционалних симбола Покрајине. Галићевом подршком ће стећи услови да се седница закаже јер су Орловић и Ристивојевић чланови тог Одбора, а за сазивање седнице је потребна подршка три члана тог скупштинског тела.

Захтев двојице професора, који су аутори Нацрта, подржаће и посланици СНС-а у Скупштини Војводине као и други парламентарци, наводи Галић. Подршку ће дати 12 парламентараца посланичке групе окупљене око Социјалистичке партије Србије, како је то за „Дневник” најавио шеф посланичке групе Павле Будаков, као и посланици Демократске странке Србије, чији је члан Бранислав Ристивојевић. Уколико Нацрт подржи 25 посланика, мора да се закаже не само седница Одбора него и Скупштине Војводине у року од десет дана.

– Сведоци смо тога да су два професора Правног факултета у Новом Саду др Слободан Орловић и др Бранислав Ристивојевић 26. овог месеца поднела у скупштинску процедуру Нацрт супштинске одлуке о изгледу и употреби званичних и традиционалних симбола Покрајине. На тај начин су на себи својствен и апсолутно примерен начин одржали лекцију о неопходности поштовања свих прописа, укључујући и одлуку о спровођењу Статута од 22. маја прошле године – каже Галић, који је прошле године био члан експертске комисије за усклађивање Статута с одлуком Уставног суда. 

Подсећа на то да је Покрајинска скупштина гласовима две трећине посланика 22. маја одлучила да одлуку о употреби и изгледу симбола Војводине треба донети у року од три месеца. Тај рок, како каже, истекао је пре пет месеци.

– Двојица професора Правног факултета, будући да су истовремено и чланови Одбора за уставноправни положај у Скупштини Војводине – један од њих, као нестраначка личност, био је и председник Комисије за израду Статута – осетила су потребу да укажу Скупштини АПВ на то да не ради свој посао. То су урадили на врло примерен начин, понудивши Нацрт одлуке о симболима – истиче Галић.

Наводи да се доношењем новог Статута у Војводини у суштини ништа није променило. Статут се не поштује ни суштински, ни у језичком смислу. Примера ради, председник Покрајинске владе и даље се понаша као и пре доношења Статута.

Наводи да о томе сведочи и то што није донета одлука о симболима Војводине. Сматра да покрајинска већина, коју пре свега чине ДС и странке окупљене око њега, једноставно не жели да је донесе. Они су на тај начин, ако се узму у обзир одлуке које је покрајински парламент доносио, попут разноразних декларација, резолуција и платформи, „прекрајали историју због дневнополитичких интереса”. Као пример, наводи декларацију из 2013. години о потреби заштите уставних права АПВ у којој је владајућа већина експлицитно навела да је АПВ настала 1945, односно 1946. године.

– У стању су да прекроје историју због дневнополитичких потреба и да се одрекну свега онога што је било пре 1945. године или пре неког датума, који им одговара – оцењује Галић.Он је навео да је у Војводини још 1918. године постојала Покрајинска влада са седиштем у Новом Саду и њен председник је био др Јован Лалошевић. Само, како Галић каже, то нико из владајуће коалиције неће народу да каже.

– Зашто се одричемо свега онога што је било на Великој мајској скупштини у Сремским Карловцима 1848. године? Зашто се одричемо борбе Срба за аутономију у оквиру Аустроугарске? Зашто се одричемо Стратимировића, Милетића, Павласа и, на крају, зашто се одричемо одлука које смо сами донели 22. маја? Због дневнополитичких потреба ДС-а да задржи своју одвећ рашчивијану власт – оцењује Галић.
Каже да у свему томе не жели да учествује, и због тога ће подржати  захтев професора Орловића и Ристивојевића.
– То је, једноставно, наша статутарна обавеза, коју смо преузели па морамо и да је спроведемо. А та одлука је донета квалификованом већином, гласало је за њу више од две трећине посланика – поручује он. 

Ержебет Марјанов

Не могу да прикупе ни 150.000 потписа

Владимир Галић је подсетио и на усвојену Декларацију о потреби промене Устава Србије, коју је прошле године изгласало 64 посланика владајуће коалиције окупљене око ДС-а.
– Усвојили су декларацију, а не могу да прикупе 150.000 потписа за амандман за промену Устава. Јер, на парламентарним изборима у марту прошле године заједно нису добили толико гласова – сматра Галић.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести