Галић: Распустити Скупштину Војводине

Покрајинска влада је својом одлуком коју је донела након пресуде Апелационог суда о незаконитом именовању директора ЈП „Војводинашума“ показала да не поштује закон и судске пресуде, сматра стручњак за право Владимир Галић,

 посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине. Осим тога, покрајинска власт не поштује ни своје одлуке као што је она о усклађивању покрајинских аката са новим Статутом Војводине.Галић наводи и да је СНС на изборима 2014. године показала да „ова Скупштина нема легитимитет а они су сами оваквим и сличним поступцима доказали да о легалитету не знају ништа“.

- Овакав волунтаризам је неримерен, недопустив и зато им предлажемо да када се 4. марта састану како су то најавили да причају о својим политичким феудима, да се договоре да распусте Скупштину и лепо изађу на изборе – поручује.
Говорећи о ситуацији која је створена после пресуде Апелационог суда о избору директора “Војводинашума” Галић је објаснио за „Дневник“ да Суд није поништио конкурс за именовање директора тог јавног предузећа, него је само дисквалификовао Марту Такач, која у конкурсном року није поднела сву потребну документацију. Према Галићевом тумачењу на основу судске пресуде Покрајинска влада је била дужна да уместо Такачеве изабере новог директора са мандатом од четири године, и то на конкурсу другорангираног кандидата Велибора Милетића..

- Када говоримо о пресуди која је била повод за разрешење Марте Такач на место директора јавног предузећа „Војводинашуме“ и овог квази љуљања Покрајинске владе, онда истине ради треба рећи да је након спроведеног конкурса за директорско место ЈП „Војводинашуме“ комисија која је одлучивала о избору утврдила да три кандидата испуњавају услове да буду изабрани на место директора и сачинила је ранг листу – објашњава Галић - На тој ранг листи је била прва Марта Такач, други је био извесни Милетић, а трећи извесни Обрадовић. Други рангирани Милетић је поднео тужбу и суд је утврдио да прва рангирана Марта Такач није поднела сву потребну документацију у конкурсом утврђеном року па ју је дисквалификовао. Али, су остала друга два кандидата, који испуњавају услове конкурса и чија документација је била уредна – каже Галић.

Наводи да је Покрајинска влада у оваквој ситуацији била дужна да позове другорангираног кандидата и да га постави за директора ЈП „Војводинашуме“ са мандатом од четири године. Уместо тога влада је поништила јавни конкурс и поставила треће рангираног кандидата за в. д. директора.-То ни случајно нису смела да уради! Јер, је тај конкурс био завршен и постојали су рангирани кандидати.

То што је готово извесно да је конкурсна документација Марте Такач садржала фалсификат, што је суд потврдио у судском поступку па је Такачеву избацио из трке, не значи да остала два кандидата нису остала у трци. Тај конкурс је окончан и требала је бити испоштована судска пресуда. Уместо тога, погледајте их колико се сад побише за оно што сматрају својим политичким феудом, доказујући тиме да је Меша Селимовић био у праву кад је написао да је власт највећи порок – каже Галић који додаје да ни председник Скупштине Војводине Иштван Пастор не поштује прописе, Статут, покрајинску одлуку о његовом спровођењу и Пословник о раду Скупштине Војводине.

- Према Статуту и одлуци о његовом спровођењу, донетој 22. маја прошле године, предвиђено је да Скупштина донесе одлуку о начину коришћења симбола и традиционалних симбола у року од три месеца. Чланом 56 Пословника о раду Скупштине одређено је да једини овлашћени кандидат за овакву одлуку јесте Одбор за уставно правни положај Покрајине, чији је председник Иштван Пастор. Њему међутим, није пало на памет да сазове седницу Одбора у последњих девет месеци, камоли да уради нешто значајније – каже Галић.

Због тога су чланови одбора професори Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић предали нацрт одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола 26. јануара ове године. Оваквом сазивању седнице одбора се прикључио и сам Галић писменим захтевом 19. фебруара, као трећи члан одбора. Јер, према члану 50 Пословника о раду Скупштине, председник одбора је дужан да на захтев три члана одбора сазове седницу и то без одлагања.
Пастор то није урадио с неком намером,  оцењује посланик Владимир Галић.

Ержебет Марјанов

Посланици још нису видели текст Нацрта законао финансирању

Указујући на неправилности у раду Покрајинске владе и Скупштине Војводине, Галић наводи и ситуацију која је настала око Нацрта закона о финансирању. Каже да су посланици обавештени путем медија, а не путем Скупштине да је Покрајинска влада сачинила Нацрт закона о финансирању Војводине и да је предложила Скупштини на усвајање 24. фебруара. Према члану 78. Пословника о раду Скупштине Војводине уколико је предлагач одлуке Покрајинска влада председник парламента је дужан да сазове седницу и да се она одржи у року од 10 дана од дана подношења предлога. Дакле, како наводи Галић, седница мора бити сазвана најкасније до 6. марта.

- Ми посланици текст нарцта још нисмо видели. Вероватно ћемо га добити пред седницу, као што је већ то постала пракса. Овакво стање ствари се правда чињеницом да су председник и генерални секретар Скупштине били на службеном путу па материјал без њиховог присуства наводно не може да се проследи посланицима. Не знам чему онда постоји шест потпредседника Скупштине и чему функција заменика генералног секретара –пита Галић.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести