Гледамо ли коначни разлаз ДС-а и СВМ-а у Војводини?

Историја коалиционих односа између Демократске странке и Савеза војвођанских Мађара може се посматрати као такмичарски конопац који је похабан и искидан од силних натезања. Политичка трвења одигравала су се на свим нивоима:

републичком, покрајинском и градском (пре свега у Суботици), а ДС и СВМ коалирали су на начин који је неколико пута довео до избацивања једног од њих из комбинације.

Разлаз двеју партија у Суботици 2010, када је СВМ практично избачен из власти, задуго је оставио зид међу коалиционим партнерима. Исте године СВМ је остао без места председника општине Сента за рачун кандидата из ДС-а. Варнице су севале и пре тога, баш као и прошле године, када је СВМ изгурао ДС из власти и приклонио се напредњацима.

На републичком нивоу ти односи су били једнако затегнути. Случај буџета Србије за 2010. годину показао је управо то. СВМ се тада противио изгласавању буџета, а Иштван Пастор је наводно затражио подршку данашњег премијера Мађарске Виктора Орбана за то. Демократе су веома бурно реаговале на такву околност, тражећи од СВМ-а да објасни своје поступке јер би у супротном ДС морао да преиспита односе с партнером на свим нивоима. Пастор је касније демантовао мешање Орбана у политику Србије.

Нараслу кризу због буџета Пастор и Тадић су касније морали да „пеглају” разговорима које су медији данима унапред најављивали, а већ тада су кренуле спекулације о томе да СВМ све више жели СНС за партнера, што чланови те странке никада нису јавно потврдили.

На покрајинском нивоу сарадња демократа и војвођанских Мађара била је за нијансу идиличнија него на другим нивоима, што не значи да проблема није било.

Када је формирана актуелна покрајинска влада, Бојан Пајтић је око себе окупио ЛСВ и СВМ, одбивши СПС, с којим је постојала сарадња у минулом мандату. Тада је Пајтић казао да је стратешка сарадња са СВМ-ом важна и због тога што је „важно очувати стабилност у Војводини и Србији”. Он је тада изјавио да су и ДС-у и СВМ-у важни међунационални односи и стабилност да би могли привући инвеститоре.

Ситних политичких несугласица било је и раније, али је први велики потрес у односима уследио након доношења Декларације о Војводини. Односи у коалицији су тада били видно уздрмани, Пастор је тешка срца Декларацију уврстио у дневни ред Скупштине Војводине, а његови посланици гласали за њу тек након усвајања пет амандмана које су предложили.

Сарадња те две странке сада је на најнижем нивоу јер је председник СВМ-а Иштван Пастор одлучио да позове на формирање концентрационе владе уз подршку Александра Вучића. Како год се политички читала та порука, јасно је да је демократама уручен „врућ кромпир” који неће хтети да прихвате те да је разлаз неминован.

По речима директора Центра за регионализам Александра Попова, у питању је коначан разлаз, који је последица годинама несређених односа између двеју партија.

– Дефинитивно је дошло до разлаза у тој коалицији пошто сви траже алиби за своје понашање у тој причи. Јасно је да ни до сада није све штимало у њиховим односима, па је то само кулминација тога – каже Попов за „Дневник”.

Иштван Пастор је, сматра саговорник нашег листа, начинио политички потез који је докусурио односе.

– Он је предложио решење о концентрационој влади, за које је знао да је демократама неприхватљиво. По мени, ту је реч о соломонском решењу да не би директно раскинуо коалицију и да би остао доследан ранијим изјавама. И ЛСВ тражи одступницу у преговорима, али траже своје место у тој варијанти – каже Попов.

По његовим речима, до прекомпоновања власти у Покрајини ће сасвим сигурно доћи.

– Без демократа то неће бити концентрациона влада у правом смислу, већ нека нова већина која ће у скорије време расписати изборе – сматра Попов.

П. Клаић

 

Александар Попов: Власт спремна за пад

Александар Попов из Центра за регионализам каже да су односи ДС-а и СВМ-а данас на тако ниском нивоу у великој мери због тога што демократе  никада нису оствариле пуне коалиционе односе са својим партнерима.

– На пример, потези попут доношења Декларације о Војводини коју је Бојан Пајтић донео без консултација са СВМ-ом и ЛСВ-ом, због чега су ови бурно реаговали. Било је и других таквих примера када демократе нису поштовале коалиционе партнере и ово је сада кулминација таквог односа. Најгоре је што се ни СВМ и ЛСВ не подносе, што показују честе изјаве њихових лидера, па је садашња владајућа већина спремна да падне – рекао је Попов.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести