Гојковић: Без жена нема развоја и напретка

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас на конференцији "Парламентарке југоисточне Европе" да Народна скупштина сматра снажење жена и родну равноправност битним циљевима

 и поручила да  без жена нема ни развоја ни напретка.

Гојковић је навела да је 2000. године у Народној скупштини Републике Србије било само 20 народних посланица, док их данас има 84, што је више од трећине укупног броја народних представника.

Како је навела, то парламент Србије сврстава испред парламената земаља у региону али и неких земаља чланица ЕУ.

"На петом смо месту у Европи и на високом 23. месту у свету", истакла је Гојковић додајући да су жене на позицији председника парламента и генералног секретара, а такође и да су председнице у осам од укупно 20 скупштинских одбора.

"Било нам је потребно много труда, рада и ентузијазма да би тек почело да се говори о родној равноправности", рекла је Гојковић и пожелела успешан рад конференције поруком "Заједно смо јаче".
Она је нагласила да би рад требало да буде још један важан корак у правцу равноправности и оснажењу улоге жена у политичком животу земаља југоисточне Европе.

Потпредседница владе и председница координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је да без жена нема развоја, а ни напретка.

Цитирајући поруку из књиге о родној равноправности, Михајловић је поручила: "Варате се ако мислите да ћемо бити икебане".

Михајловић је нагласила да жене више неће седети у ћошку, већ ће преузети живот у своје руке, како би се што брже ишло у свим правцима везаним за родну равноправност.

Како је објаснила, далеко од тога да није много урађено, али свакако предстоји  још пуно посла, јер није у реду да жене у Србији буду маргинализоване, да висе од половине њих буде незапослено, да спорије напредују у каријери, али и да буду жртве породичног и партнерског насиља.

"Управо ова конференција је један од преломних тренутака када можемо да се договоримо и кренемо брже у острварење циљева", поручила је Михајловић.

Говорећи о учешћу жена у политичком животу, она је рекла да су подаци добри и да се за парламент може рећи да је место на коме је урађено много, не само законима, већ и другим инструментима којима је обезбеђено да сада више од трећине жена буду поласнице.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести