Гојковић: Конститутивна седница парламента до 4. Јуна

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да ће тачан датум конститутивне седнице новог сазива парламента

бити познат после скупштине Српске напредне странке, која је заказана за 28. мај.

– Законски рокови су јасни: имамо 30 дана од проглашења коначних резултата ванредних парламентарних избора – рекла је Маја Гојковић новинарима у Београду. – Значи, до 4. јуна свакако ће бити конститутивна седница, а седница Скупштине Војводине заказана је за 2. јун и у тим оквирима ћу се и ја кретати.

На питање зашто ће се датум седнице знати после ванредне скупштине СНС-а, она је рекла да конститутивна седница новог сазива Скупштине Србије није само верификација мандата већ и избор председника и потпредседника парламента.

– Владајућа већина треба да предложи своје кандидате за те функције, а таквих предлога за сада нема. Потребан је и шири договор владајуће већине и опозиције о томе ко ће да буде на тим функцијама – рекла је Маја Гојковић.

Нови сазив Скупштине треба буде конституисан 30 дана од проглашења коначних резултата избора. Републичка изборна комисија коначне резултате прогласила је 5. маја. Прву седницу новог сазива заказује досадашња председница парламента Маја Гојковић.

На првој седници потврђују се нови посланички мандати. Скупштина је конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика, чиме уједно престаје мандат претходног сазива.

По Уставу Србије, на одлуку о потврђивању мандата допуштена је жалба Уставном суду, који треба да одлучи у року од 72 сата.

Првој седници новог сазива, до избора председника Народне скупштине, председава најстарији посланик, који се назива председавајући, а ако то најстарији посланик не може или не жели, председава следећи најстарији присутни посланик.

Председавајућем, односно председнику Народне скупштине, у раду помажу по један најмлађи народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар парламента.

Осим потврђивања мандата, на првој седници треба да буде изабран нови председник Скупштине, затим потпредседници и да се именује генерални секретар. По правилу, бирају се и чланови радних тела и чланови сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Од дана конституисања Скупштине почиње да тече рок од три месеца за формирање нове владе.

В. Ђ.

 

Мандати

По коначним резултатима избора 24. априла, коалиција око СНС-а имаће 131 мандат у парламенту, Социјалистичка партије Србије 29, Српска радикална станка 22, Покрет „Доста је било” и Демократска странка по 16, а ДСС–Двери и Коалиција ЛДП–СДС–ЛСВ-а по 13 мандата. Четири посланика у новом сазиву имаће Савез војвођанских Мађара, Бошњачка демократска заједница Муамера Зукорлића и Странка демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина по два посланика, а по један мандат Зелена странка и Партија за демократско деловање.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести