Гренел после разговора у Приштини без коментара

ПРИШТИНА:  Специјални представник председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел данас борави у Приштини где је разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем и лидерима странака, али није давао изјаве после тих сусрета, па су информације о његовим порукама, до медија стижу посредно.
Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Foto: Youtube/printscreen
Фото: Ричард Гренел, Фото: Youtube/printscreen

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет објавио на Твитеру да је "специјални изасланик Гренел спреман да сарађује са Тачијем и осталим лидерима на Косову, а своје виђење разговора јавности су пренели и Тачи и лидер Самоопредељења Аљбин Курти, ".

Из Тачијевог кабинета је саопштено да је Гренел "изјавио да се нада да ће се делегације Београда и Приштине убрзо састати и пронаћи решење", док је Тачи, како се наводи, рекао да ће "Приштина бити конструктивна" и да ће "активно учествовање САД-а у проналажењу коначног решења између Косова и Србије бити одређујуће".

Самоопредељење је саопштило да је Курти Гренелу пренео да су "садржај и одрживост споразума са Београдом важнији од временског оквира у којем ће он бити постигнут", али не и шта је рекао Гренел.

Амерички амбасадо Филип Коснет раније данас на Твитеру је најавио да ће са Гренелом у Приштину доћи и Метју Палмер, специјални представник Стејт департмента.

О доласку Палмера, међутим, у Приштини данас нијеизвестио ни један медиј, нити је било ко од званичника коментарисао његово одсуство.

Западни медији данас су коментарисали чињеницу да је Гренел, после само пет дана од именовања, већ отпутовао у посете Приштини и Београду. Дојче веле, уз констатацију да Сенат још није ни потврдио његово именовање, пише:

"И док се још размишља о томе какво решење Американци заправо заговарају, једно је јасно: веома им се жури".

Из Приштине Гренел путује у Београд, где ће се сутра сусрести са председником Србије Александром Вучићем.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести