Хан: Прекинути са провокацијама и вратити се дијалогу

БЕЧ: Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан сматра да је неопходно прекинути са провокацијама и вратити се дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.
johanes han, Tanjug/Dragan kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Хан је, у интервјуу бечком радију "Ое1", казао да је летос још било динамике у дијалогу, да се разговарало о могућим елементима договора.
"Међутим, сада имамо застој, а наш задатак је да наставимо. Федерика Могерини је од Савета безбедности УН добила налог да посредује. Уверен сам да ћемо наредних месеци нешто постићи, јер се жели искористити актуелни мандат Европске комисије", уверен је он.

"Једна страна, Приштина, покушава да се учлани у међународне организације, а шеф српске дипломатије путује по свету и уверава земље које су признале Косово да повуку признање. Мислим да ниједно није од помоћи. Инсистирао сам да се прекину обе активности и да се сада прихвати статус кво за наставак преговора. На крају преговора видеће се како ће се даље развијати те ствари", објаснио је он.

Хан је подсетио да је недавно био прво у Београду, па онда у Приштини и да је дао предлог, везано за уведене таксе на српску робу, да се поглавље трговине преговара у посебном формату, и то на нивоу премијера.
"На једној страни је Приштина увела таксе на српску робу, а на другој постоје мере и одредбе на српској страни које отежавају трговину косовских производа", сматра он.

Према његовим речима то питање треба да се решава у оквиру билатералних односа, а не треба да буде део пакета дијалога.
Упитан за предлог о корекцији граница Хан је казао да није ништа конкретно на столу.
Каже да се радило о идеји која је изнета у јавност како би се виделе реакције, јер је међународна заједница до сада увек одбијала промену граница, пошто се страховало да то води ка новим конфликтима.

"Моја реакција, а у других је била - нека преговарају. Таква мера била би тек последњи камен у целом једном пакету. Ставио сам, међутим, до знања, посебно српској страни, да сваки билатерални договор моа допринети већој стабилности региону. То као полазна тачка за разматрање решење је, у овом тренутку, довољно", нагласио је Хан.

Гутереш са забринутошћу примио вест о војсци Косова

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш са забринутошћу је примио вест о томе да је косовска скупштина усвојила три закона чији је циљ јачање улоге и капацитета косовских безбедносних снага.

Генерални секретар УН подвлачи да резолуција Савета безбедности УН 1244 даје једини правни оквир за присуство међународних снага безбедности - КФОР-а - којима је поверена одговорност да обезбеде сигурно окружење на Косову, наводи се у саопштењу заменика портпарола Генералног секретара Фархана Хака достављеном Танјугу.

Стога би, како се истиче, свако ограничавање у извршавању одговорности КФОР-а које се односе на безбедност било у нескладу са том резолуцијом.
Генерални секретар УН позива све укључене стране да се уздрже од било каквих акција које би могле да подигну напетости и изазову даље назадовање дијалога уз посредовање ЕУ у циљу нормализације односа Београда и Приштине, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести