Хан: С Хрватском нађено политичко решење

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је с Хрватском нађено решење за отварање

поглавља 23 у преговорима са Србијом, и истакао да формалну одлуку очекује следеће седмице, а отварање поглавља – до краја јуна. Хан је објаснио да је Хрватска „имала забринутости”, од којих су неке већ биле разјашњене претходних седмица, а да је прексиноћ пронађена и формулација решења, прихватљива за све, када је реч о питању генералне јурисдикције. Он није прецизирао решење, односно није обелоданио садржај формулације.

Отварање поглавља 23 у приступним преговорима Србије с ЕУ било је званично блокирано од априла ове године, када Хрватска, једина од 28 земаља чланица ЕУ, није дала своју сагласност за отварање тог поглавља које се односи на правосуђе и фундаментална права. Загреб је као званичан разлог изнео резерве када је у питању закон о регионалној јурисдикцији Србије у процесуирању ратних злочина, заступљеност хрватске националне мањине у парламенту Србије и пуна сарадња Србије с Трибуналом у Хагу.

– То је најзначајнији моменат у преговарачком процесу Србије с ЕУ јер се поглавља 23 и 24 међу првима отварају и последња затварају – прокоментарисала је за „Дневник” шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић изјаву европског комесара за проширење Јоханес Хана. – Она су коректив читавог преговарачког процеса и без њих нема могућности да се иде даље и да се разговара да нека друга поглавља буду отворена. Решење пронађено између Брисела и Загреба за отварање поглавља 23 биће званично презентовано у среду, кад тај договор и формално треба да буде и усвојен на састанку Комитета сталних представника.

Она подсећа на то да се већ неколико недеља говори о разговорима између држава чланица ЕУ и Хрватске да би се дошло до решења које ће одблокирати Србију у преговарачком процесу.

– Сада преостаје да холандско председништво ЕУ сазове комитет сталних представника амбасадора чланица ЕУ на којем ће то бити и формализовано да би се наставили сви остали процедурални елементи за отворање поглавља до краја холандског председавања. Тај први моменат за формализацију је 1. јуни и сада много лакше чекамо тај датум – каже Тања Мишчевић, која је изразила наду да ће и нове владе у Србији и Хрватској о свим тим питањима разговарати. – То је заправо и једини начин на који се решавају проблеми када дође до таквих ствари.

По оглашавању комесара Хана, медији из Загреба јавили су да им је у Министарству спољних послова Хрватске та информација демантована. Кажу: „Чиста пропаганда у сврху дезинформисања јавности”.

В. Ђуричић

 

Границе противљења

На питање новинара да ли у хрватској влади и даље има противљења том решењу, Хан је одговорио да су неки чланови хрватске владе покушавали да испитају до којих се граница може истрајати у противљењу отварању поглавља 23 за Србију, али, како је рекао, Европска комисија и чланице ЕУ сматрају да се мора наћи прихватљиво решење јер су и Србија Хрватској и Хрватска Србији и те како потребне у региону.

 

ЛСВ: Импулс евроинтеграцијама

Лига социјалдемократа Војводине поздравила је  најаву Европског комесара Јоханеса Хана да је нађено решење за отварање поглавља 23 у преговорима Србије с ЕУ до краја јуна.

„То је велика вест и снажан подстрек на европском путу Републике Србије и добар импулс убрзању њених европских интеграција”, саопшено је из те странке.

Из ЛСВ-а подсећају на то да, осим низа других вредности, правила и стандарда, европске интеграције којима Србија тежи подразумевају регионализацију и децентрализацију земље с нарочитим освртом на пуну аутономију Војводине, на чему ЛСВ, како наводе, годинама инсистира и на чему ће у наредном периоду интензивно радити.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести