Хиџаб Маје Гојковић засенио разговоре званичника

Резултати тек окончане дводневне посете председнице Скупштине Србије Маје Гојковић Ирану остали су ових дана у сенци интересовања медија за то шта је прва дама

Скупштине обукла приликом сусрета с највишим званичницима те земље. Њена одлука да се појави у најрестриктивнијем виду хиџаба – црној одори коју носе жене у исламском свету, подигла је велику буру у домаћој јавности. Међутим, одлука да приликом ове посете носи строги хиџаб за неке је била корак више, тим пре што у саветима за путовање дипломата у Иран, који се могу наћи на сајту Министарства спољних послова Србије, препоручује само ношење мараме која покрива косу и одеће дугих рукава и ногавица.

Никога није изненадила чињеница да је Маја Гојковић покрила главу јер је то обавезно према законима те државе, али многи су се запитали да ли је морала да се одлучи баш за најстриктнију верзију. Неки су оспоравали њен поступак, било је оних који су то доживљавали као вид борбе за права жена, док је, по тумачењу трећих, тај потез проистекао из жеље Маје Гојковић да укаже посебно поштовање домаћинима. 

Босанскохерцеговачки медији такође су обратили пажњу на одевање председнице српског парламента. На порталу „Кликс.ба” наводи се да су све жене у Ирану обавезене да носе хиџаб, а то се односи и на све оне које долазе у посету овој земљи. Међутим, већина се одлучи за нешто слободнију верзију, која подразумева само да преко главе ставе мараму. Ирански новинари су пак приметили да је Маја Гојковић мараму ставили поштујући сва правила и прописе.

Иран је земља у којој важе стриктни закони исламског права. За жене у Ирану, али и све посетитељке – обавезно је ношење мараме која покрива косу.

Исламски режим је почео да захтева од иранских жена да носе црни вео хиџаб у јавности убрзо након што су преузели власт у Ирану 1979. године. Тридесет година касније, иранска полиција и даље спроводи оштре мере у вези с ношењем хиџаба да би се чврсто одржали прописи када је облачење у питању. За неношење хиџаба жена ризикује казну од 90 удараца бичем или 60 дана затвора. Годинама сама посета дипломаткиња Ирану изазива бурне реакције, од тога да су се или превише покриле, или да се нису обукле по правилима конзервативаца. Ако се погледа уназад, правилима домаћина повиновале су се на разне начине високе светске представнице, које су током званичних посета Ирану носиле само мараму око главе. Тако је крајем јула ове године у Техерану боравила висока представница ЕУ Федерика Могерини, која је током састанка с иранским шефом дипломатије Јавадом Зарифом косу покрила марамом и била сведено обучена, као што то и налажу исламски прописи. У марту прошле године гошћа министра Зарифа била је и Кетрин Ештон, у својству специјалне саветнице ЕУ за питање нуклеарних преговора с Ираном. И она је, попут Могеринијеве, носила само црну мараму око главе и свечани мантил дугих рукава.

Почетком ове године Иран је посетила и потпредседница немачког Бундестага и посланица Странке зелених Клаудија Рот. Иако су Немци њен тадашњи наступ оценили као прилично слободан, с обзиром на то да се све време смејала и шалила с иранским званичницима који су је дочекали, Ротова је марамом и дугим рукавима ипак указала поштовање иранским обичајима.

С исламским правилима била је упозната и чувена новинарка Си-Ен-Ена Кристина Аманпур, која је Иран први пут посетила још 1997. године, с тим што је она, осим мараме око главе, носила модерну кожну јакну с нитнама.

Наравно, постоје и жене које не желе да се придржавају правила, као што је италијанска министарка спољних послова Ема Бонино, која је званично одбила да покрије косу током посете тој земљи па је тако шетала без мараме. И аустралијска министарка иностраних послова Џули Бишоп је такође била осуђивана због тога што је преко мараме ставила и шешир.

Принцеза Кејт Мидлтон је такође носила хиџаб приликом посете џамији у Куала Лумпру, али и краљица Елизабета приликом посете Абу Дабију.

С. Станковић

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести