Хоти: Искористити замах за конацно решење са Србијом

ПРИШТИНА: Заменик косовског премијера Авдулах Хоти изјавио је данас да замах у преговорима с Београдом треба искористити за приближавање коначном решењу са Србијом, увек поштујуци принципе заштите суверенитета и интегритета Косова.
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Како преноси Коха, Хоти је рекао и да данас потписани документи о железничком, авио и путном саобраћају измеду Косова и Србије, нису споразуми већ “обећања или писма намере”.

“Морамо имати на уму три ствари. Прво - да ценимо повећану улогу САД, то морамо имати на уму у погледу вршења неопходног притиска на Србију да се крене ка коначном решењу. Друго - потписана писма су у интересу Косова. Две суседне државе потписују писма намере у којима су наведени циљеви за бољу повезаност инфраструктуре. И треће - уцинићемо све да нова влада у потпуности преузме агенду дијалога који је претходна влада потпуно игнорисала”, рекао је Хоти за DW.

Како преноси Косово онлајн, он је истакао да овај замах треба искористити за приближавање конацном решењу са Србијом, увек поштујући принципе заштите суверенитета и интегритета.

“Морамо да постигнемо коначни споразум са Србијом, чиме би конфликт са Србијом био онемогућен, што за крајњи циљ има међусобно признавање”, рекао је Хоти.

Хоти је рекао да таксе треба да се укину, да се очува суверенитет и да приступ који Србија има према Косову, оно треба да има према Србији.

“Реципроцитет се мора успоставити”, поручио је Хоти.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести