И напредњаци траже ново бројање

Српска напредна странка формирала је јуче правни тим који је надлежним институцијама упутио званичан захтев за поновно пребројавање гласова грађана на изборима одржаним 24. априла,

саопштено је из СНС-а. Како су додали, правни тим је формиран „због очигледних злоупотреба, одређених нејасноћа и нелогичности, а у циљу заштите изборног процеса и слободне изборне воље грађана”. Дан раније, формиран је заједнички тим опозиционих странака и предат захтев РИК-у да им дозволе приступ комплетном изборном материјалу и свим записницима да би још једном утврдили, како су навели, све неправилности овог изборног процеса.

Заменик председника РИК-а Миладин Ковачевић најавио је да ће они омогућити увид у изборни материјал, па и поновно пребројавање гласова, свакоме ко за то поднесе захтев.

– Контролу и увид у материјал може добијти било ко, да то ископира, фотографише, сравњује са записницима које су понели њихови чланови бирачких одбора – истакао је Ковачевић, који је и директор Републичког завода за статистику.

Цео спор настао је након што су опозициони страначки штабови и организације које су посматрале изборе изнеле различите претпоставке о уласку три листе у парламент, уз недоумицу да ли су Коалиција СДС–ЛДП–ЛСВ-а, потом ДШ– вери и „Доста је било” Саше Радуловића прешли изборни цензус. Насупрот њиховим категоричким тврдњама да су освојили жељених пет одсто, резерву је изнео и председник СНС-а Александар Вучић, наводећи на страначкој конференцији за штампу да се у изборној ноћи „свашта дешавало”, да би ођедном до јутра – сви прешли цензус. Како је указао, неки су „упали у два сата после поноћи у РИК и ођедном су промењени резултати”. Вучић је уједно опозиционе лидере оптужио и за, како је оценио, непримерене притиске на РИК и његовог председника Дејана Ђурђевића.

Док је опозиција негодовала, из РИК-а су стизала уверавања да раде искључиво по закону и да их, као државни орган, не интересују никакве процене осталих организација. И сам Вучић је рекао да ће на крају целог процеса признати изборне резултате које прогласи РИК. 

По досадашњим подацима Републичке изборне комисије, која је обрадила 98,51 одсто бирачког тела, Српска напредна странка је на парламентарним изборима освојила 48,23 одсто гласова бирача, Коалиција Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија освојила је 10,98 одсто гласова, Српска радикална странка 8,09 одсто, Демократска странка 6,04 одсто, листа „Доста је било” 6,03 одсто, Коалиција СДС–ЛДП–ЛСВ-а 5,03 одсто, а Коалиција Двери–ДШ пет одсто гласова.

По тим подацима, СНС-у би припао 131 мандат, Коалицији СПС–ЈС-а 29, СРС-у 22, ДС-у 16, ЂБ-у 16, а коалицијама СДС–ЛДП–ЛСВ-а и Двери–ДШ-а по 13. У парламент би такође ушли, као странке националних мањина, и Савез војвођанских Мађара са четири мандата, Бошњачка демократска заједница Санџака с два мандата и Странка демократске акције Санџака с два мандата, док би по један мандат имале Партија за демократско деловање и Зелена странка.

СНС је подсетио на то да је на дан избора, и раније, упозоравао на то да постоји основана сумња да су поједине политичке партије и групације свесно кршиле изборни процес, вршиле притисак на грађане и надлежне институције, служиле се незаконитим и недозвољеним радњама да би онемогућили грађане да изразе своју слободну вољу и основно демократско право да они бирају власт која ће их представљати.

Српска напредна странка поручује да неће дозволити да било која политичка партија, на било који начин, крши изборну вољу грађана, која мора бити недвосмислена и ослобођена свих знакова злоупотребе и сумње „јер је то једини начин да Србија постане модерна демократска држава у којој су глас и воља грађана неприкосновени”.
С. Станковић

В. Ђуричић

Како је гласао Космет
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да је на основу комплетно обрађеног материјала на КиМ-у СНС освојио 67,09 одсто гласова, СПС 9,61 одсто, СРС 8,61 одсто, ДШ–Двери 4,30 одсто, СДС–ЛДП–ЛСВ 2,51 одсто, ДС 1,08 одсто, а Покрет „Доста је било” 0,33 одсто.

Увид до петка
Странке које имају примедбе на изборни процес и захтевају увид у бирачки материјал, могу то остварити до петка, 29. априла, у поноћ.

Увид се обавља у службеним просторијама РИК-а, као и код органа код којих је изборни материјал, а може се извршити у року од пет дана од дана одржавања избора.

У понедељак у 20 сати је истекао рок за подношење приговора на изборни процес, а РИК мора да за 48 сати донесе одлуку о приговорима. У року од 48 сати од изјашњавања РИК-а могуће је на ту одлуку поднети жалбу Управном суду, који има још толики рок од пријема жалбе да се изјасни о њој. Ако суд усвоји жалбу и поништи изборну радњу, односно изборе, одговарајућа изборна радња, односно избори, поновиће се најкасније за десет дана.

У случају када РИК поништи изборе на поједином бирачком месту, гласање на њему се понавља најкасније за 15 дана.

Закон о избору народних посланика каже да представници подносилаца изборних листа и кандидати за посланике имају право увида у изборни материјал, а нарочито у изводе из бирачких спискова, записнике бирачког одбора, записнике РИК-а и гласачке листиће.

РИК: Све је у кутијама и врећама
Заменик председника РИК-а Миладин Ковачевић изјавио је да не треба очекивати да ће РИК бити тај који би евентуално поново бројао гласове јер је то, између осталог, „технички” неизводљиво.

– РИК не може самог себе контролисати, нити РИК-у, као органу, има ко да нареди да то учини. То би могла само Скупштина Србије – истакао је Ковачевић, указујући на то да „свако ко то жели, може сам пребројати гласове”. – То је у кутијама и врећама, па нека броје.

За сада, подсетио је, избори ће бити поновљени у Врању и Рибнику, код Јагодине, с тим што се очекује да ће „вероватно искрснути још нека места”.

Он је рекао да ће грађани коначне резултате имати када се заврши поновљено гласање на свим бирачким местима.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести