Има ли Покрајинска влада поверење?

Опречне изјаве функционера Лиге социјалдемократа Војводине по питању сарадње на покрајинском нивоу с Демократском странком и даље не дају одговор на питање да ли је Војводина ближа реконструкцији постојеће покрајинске владе, формирању нове

или превременим изборима услед недостатка већине.

Тако је Демократска странка поздравила одлуку Председништва ЛСВ-а о прихватању усаглашених ставова техничких група ДС-а, ЛСВ-а и Нове демократске странке о заједничкој политици, начину функционисања коалиције и будуће покрајинске владе. Како се наводи у саопштењу Покрајинског одбора ДС-а, та странка ће, заједно с ЛСВ-ом и НДС-ом, „кренути одмах у реализацију договорене политике, паралелно с наставком преговора”.

„Демократска странка је уверена у то да су таквом одлуком ЛСВ-а створени услови заједничког деловања оних политичких снага које се залажу за дефинисање уставног положаја Војводине и њене аутономије и за афирмацију мултиетичности као најдрагоценије војвођанске вредности”, наводе демократе, не помињући при том изјаву лидера ЛСВ-а Ненада Чанка да председник Покрајинске владе Бојан Пајтић нема легитимитет да је води.

У Српској напредној странци и даље верују у то да је могућа концентрациона влада, додајући да је то једино решење за превазилажење политичке кризе у Покрајини.

– Не могу да разумем конфузију у изјавама које ових дана долазе из ЛСВ-а и надам се да ће та странка прихватити концепт суштинске промене Покрајинске владе јер је то, за нас, једино могуће решење. Козметичке персоналне промене и останак на „статусу кво” су за Српску напредну странку неприхватљиве. Реконструкција Владе без учешћа СНС-а јесте козметичка промена – рекао је за „Дневник” шеф посланичке групе напредњака у Скупштини Војводине Предраг Матејин.

Председник Покрајинског одбора Демократске странке Србије за Војводину Миленко Јованов позвао је јуче и председника Покрајинске владе Бојана Пајтића, али и опозициону Српску напредну странку, да иницирају седницу Скупштине Војводине на којој ће посланици гласати о поверењу Покрајинској влади.

Он је подсетио на Пајтићеву изјаву да Покрајинска влада функционише, као и на наводе председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора да та влада функционише са 40 одсто капацитета, и да управо због тога Пајтић у парламенту треба да постави питање поверења сопственој влади.

– Нека Пајтић искористи право које му омогућава Статут АП Војводине и нек затражи да се посланици у Скупштини гласањем изјасне о подршци његовој влади, чиме ће и он и сви остали знати колику подршку та влада има – казао је Јованов на конференцији за новинаре.

По његовим речима, већ више месеци сведоци смо „разних преговора о разним реконструкцијама Покрајинске владе” па имамо, како је истакао, и ситуацију да поједини политички лидери који су тренутно чланови актуелне владе преговарају о формирању неке нове владе, чији ће, како је рекао, наравно, опет бити чланови.

– То играње Војводином је непримерено и провера подршке актуелној влади мора да се уради да би се напокон знало колику подршку она има, ко је у власти, а ко у опозицији и да бисмо на основу тога могли одређивати наредне корке у правцу изласка из кризе – закључио је Јованов.

А. Савановић

 

Гагић: Убрзо став НДС-а

– Политички органи Нове демократске странке ће веома брзо заузети став у вези с наставком разговора о реконструкцији војвођанске владе с ЛСВ-ом и ДС-ом – изјавио је јуче председник посланичког клуба НДС-а у Скупштини Војводине Милош Гагић.

Он је у изјави Тањугу подсетио на то да је НДС „изнео неколико ставова везаних за наставак преговора”, додавши да ће странчки органи НДС-а „брзо изаћи са ставом” и да је „у овом тренутку то све што може да каже”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести