Историјска посета премијера Србије Израелу

Србија и Израел увек ће тражити мир и конкретне начине да побољшају економске и политичке односе, али и да побољшају сарадњу на другим пољима, оценили су израелски званичници и српски премијер

Александар Вучић током првог дана посете Израелу, која је оцењена као историјска. Вучић је прво допутовао у Јерусалим, а дводневну посету започео је сусретом с израелским колегом Бењамином Нетанијахуом.

– Овом историјском посетом показали сте пријатељство с народом Израела. Можемо урадити много више и ваша посета ће служити томе да се наша сарадња побољша – закључио је председник израелске владе.

Вучић је истакао да у годинама које долазе можемо сачувати наше вишегодишње пријатељство и да ћемо озбиљно инвестирати у наше односе.

– На пољу економије и политике можемо проширити нашу сарадњу на индустрију, пољопривреду, сектор информационих технологија, као и на безбедносне теме. Ми не заборављамо пријатеље који су били уз нас у најтежим тренуцима, као што су биле мајске поплаве, и помоћ коју нам је Израел тада послао. Увек ћемо тражити мир и наћи конкретне начине за сарадњу наше две државе – закључио је председник Владе Србије.

Он је захвалио Нетанијахуу на ставу Израела да не призна независност Косова.

Вучић се нешто касније састао и с израелским председником Реувеном Ривлином, с ким је разговарао о јачању сарадње двеју земаља.

– Желим да појачамо сарадњу наше две земље и да наставимо пријатељске односе наша два народа – истакао је Ривлин.

Вучић је нагласио да је дошао у Израел да би инвестирао у будућност односа двеју земаља. Како је саопштила Владина Канцеларија за сарадњу с медијима, теме разговора биле су јачање трговинске и економске сарадње, али и политичке. Наглашено је да треба радити на унапређењу сарадње и у другим сферама, спорту и култури, наводи се у саопштењу.

У преподневним сатима Вучић је посетио меморијални комплекс Јад Вашем. Председник српске Владе разговараће с министром спољних послова Авигдором Либерманом, а потом и с бившим председником Израела Шимоном Пересом.

У српској делегацији с премијером Вучићем је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. На свом „Твитер” профилу је навео да су у Јерусалиму посадили маслину у дрвореду нација. „Србија – земља с највише (131) носилаца признања ‘праведника међу народима’”, навео је Ђурић.

Израелски медији преносе да је Вучић изразио поштовање према Нетанијахуу и помоћи из Израела током ужасних поплава с којима се Србија суочила у мају. Српски премијер је истакао да му је Нетанијаху тада лично телефонирао. „Ми нећемо никада заборавити ту посвећеност у тој врло тешко ситуацији с којом смо се суочили,” рекао је председник Владе Србије. „Џерузалем пост” преноси и писање српских медија да је Вучић по доласку у Израел у недељу рекао да постоји „релативно низак” ниво трговине између Србије и Израела, и истакао да жели да се то значајно повећа.Израелски медији су такође пренели Вучићеву изјаву да дводневну посету Израелу сматра политчки значајном и да ће тражити од Израела подршку у САД и другим земљама где Израел има велики значај и утицај.

(Танјуг)

 

Јевреји неће заборавити борбу Срба против нациста

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је на почетку састанка с премијером Србије Александром Вучићем указао на дугу историју јеврејско-српских веза, и истакао да је и у модерном добу „наш народ уједињен у борби и патњи”, преносе израелски медији. Нетанијаху је рекао да јеврејски народ неће никада заборавити улогу Срба у рату против нациста.

– То је питање части, нешто што дубоко осећамо у нашим срцима и увек ће бити тамо – додао је он.

Израелски премијер је такође поменуо ционисте који су дошли из Србије, укључујући рабина Јехуду Алкалаја и баку и деду Теодора Херцла, који су сахрањени у Београду.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести